Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Baas over eigen gegevens met Medischegegevens.nl

Inzicht in eigen medische gegevens gezonder voor patiënt

Utrecht, 6 september 2010 - Na een succesvolle pilot van een jaar in het Medisch Centrum Haaglanden wordt Medischegegevens.nl gelanceerd. Medischegegevens.nl geeft patiënten altijd en overal online toegang tot hun eigen medische gegevens. Gegevens van meerdere zorgaanbieders zijn zo op één plek beschikbaar, in een veilige omgeving met waarborg voor de privacy van de patiënt.

Veilig en volledig
Via een beveiligde verbinding met een SMS-code kunnen patiënten hun eigen brieven, verslagen, medicatie, labuitslagen en röntgenbeelden inzien. De patiënt bepaalt zelf wie er toegang krijgt tot zijn medische informatie. Daarnaast kan de patiënt in een aparte omgeving commentaar en documenten toevoegen. Vrijwel alle geaccordeerde informatie is direct en near real time beschikbaar. Artsen hoeven geen extra inspanning te leveren om de data ter beschikking te stellen aan de patiënt, dit geschiedt automatisch.

Inzicht in de eigen medische gegevens geeft de patiënt vertrouwen en bevordert zelfmanagement. Patiënten zijn beter geïnformeerd waardoor het gesprek met de arts verbetert en het behandeleffect tegen lagere kosten vergroot. Daarnaast worden er minder fouten gemaakt en maken patiënten minder aanspraak op de zorg.

Patiëntbehoefte zelfredzaamheid groot
Uit een onderzoek onder patiënten die toegang hebben tot hun medische gegevens via Medischegegevens.nl, blijkt een sterke behoefte aan zelfredzaamheid. Het onderzoek toont aan dat patiënten veelvuldig inloggen, gemiddeld eens per week. Daarnaast vindt 98% van de ondervraagden het belangrijk om de inhoud van zijn dossier te kennen en 97% vindt inzage van belang om na te kunnen lezen wat er is besproken met een arts. Uit het onderzoek blijkt, dat de patiënt goed in staat is om de medische gegevens te interpreteren. Er worden alleen relevante, geaccordeerde data getoond.

Overal en altijd inzicht voor patiënt
Alexander de Vries, chirurg en medeoprichter van Medischegegevens.nl: 'Patiënten hebben alleen een mobiele telefoon en een internetaansluiting nodig. Overal en op elk moment van de dag hebben patiënten de beschikking over hun medische gegevens. Om samen met de huisarts de gegevens te bekijken, maar ook om de gegevens te bespreken met een andere arts. Of om thuis de foto's te laten zien aan familie of vrienden. Ook mensen die veel reizen kunnen in het buitenland gemakkelijk bij hun medische gegevens. Dit past in een tijd waarin mensen steeds meer zaken online regelen. Nu kunnen patiënten ook zelf hun medische gegevens digitaal bekijken.'

Medischegegevens.nl
Medischegegevens.nl is opgericht door Dr. Alexander de Vries en Dr. medicus/ondernemer Geert Kampschöer. Zij zijn in 2006 gestart met de ontwikkeling van Medischegegevens.nl. Na 4 jaar ontwikkeling in samenwerking met een IT partner is de pilot in het MC Haaglanden gestart in juni 2009. Daaropvolgend is de organisatie daadwerkelijk ingericht om naar de markt te gaan met deze dienstverlening.

Noot voor de redactie,