Nederlandse Orde van Advocaten

Boekpresentatie Smalle marges, de Nederlandse advocatuur in de Tweede Wereldoorlog

Boekpresentatie Smalle marges, de Nederlandse advocatuur in de Tweede Wereldoorlog

Dr. Alexander Rinnooy Kan neemt eerste exemplaar in ontvangst

De Nederlandse Orde van Advocaten nodigt u uit de boekpresentatie bij te wonen van het boek Smalle marges. De Nederlandse advocatuur in de Tweede Wereldoorlog. Het is een studie naar de rol en de positie van de Nederlandse advocatuur in de Tweede Wereldoorlog. Het eerste exemplaar zal door algemeen deken Jan Loorbach worden aangeboden aan dr. Alexander Rinnooy Kan (voorzitter van de Raad van Advies van de Nederlandse Orde van Advocaten) en mr. C.W. Dubbink (in de oorlog advocaat in Arnhem en later onder meer president van de Hoge Raad).

De rol van de Nederlandse advocatuur tijdens de Tweede Wereldoorlog was altijd in nevelen gehuld. Wie zich baseert op de beschikbare literatuur, krijgt de indruk dat de Nederlandse advocatuur tijdens de oorlogsjaren functioneerde alsof er niets aan de hand was. De werkelijkheid was anders.
Hoe was de houding van de advocaten ten opzichte van de anti-Joodsemaatregelen? Welke advocaten zijn na afloop van de Tweede Wereldoorlog gezuiverd of berecht? Deze en andere vragen worden beantwoord in Smalle marges.

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft in 2006 het Nederlandse Instituut voor Oorlogsdocumentatie de opdracht gegeven het onderzoek te doen. Het onderzoek is uitgevoerd door dr. J.P. (Joggli) Meihuizen die verbonden is aan het NIOD. Het is de eerste keer dat er een studie is gedaan naar de Nederlandse advocatuur in de Tweede Wereldoorlog.

Persinformatie boekpresentatie Smalle marges

Datum: Maandag 6 september


Noot voor redacties
Tijdstip: 16.00 tot 17.00 uur (zaal open vanaf 15.30 uur)

Locatie: Sociëteit de Witte, Plein 24, 2511 CS Den Haag.

Noot voor redactie,