Gemeente Ede


donderdag, 2 september 2010

Parkeerexperiment in Ede Centrum van start

Door: afdeling Communicatie - Wilma van Wensem

Met ingang van maandag 6 september 2010 wordt in Ede een experiment uitgevoerd met de parkeertarieven. Het gaat hierbij om de parkeerterreinen Kuiperplein, Bunschoterplein, Van Dijkeplein en parkeergarages Achterdoelen en Markt. Het experiment duurt tot en met zaterdag 4 december 2010.

Doel

Doel is te onderzoeken of het tarief beter aan kan sluiten op de werkelijke tijd waarop geparkeerd wordt en de verschillende parkeertarieven tussen de parkeerterreinen en parkeergarages te harmoniseren. Voorwaarde is wel dat de opbrengst van de parkeergelden hetzelfde blijft. Mensen die hun auto parkeren krijgen bij de ingang en bij de betaalautomaten informatie over het gewijzigde tarief.

Tarief

Tijdens het experiment is het starttarief EUR 0,50 en daarna EUR 0,10 per 4 minuten. Op dit moment is het tarief voor de parkeergarages EUR
1,50 per 60 minuten en voor de maaiveld parkeerterreinen EUR 0,80 voor de eerste 30 minuten en EUR 0,70 voor de volgende 30 minuten.

Experiment

Tijdens het experiment wordt onderzocht wat de effecten zijn. Dit gebeurt op basis van het aantal in- en uitrijders, de parkeerduur, de omzet en een enquête onder de bezoekers en de winkeliers in het centrum. Het resultaat wordt aan de gemeenteraad aangeboden.

Gemeenteraad

Het experiment is een initiatief van de gemeenteraad van Ede. In een motie vroeg zij eind 2008 om tot een dergelijk experiment te komen. In overleg met het bestuur van de stichting Parkeren Ede Centrum is voor deze opzet gekozen. Op grond van het resultaat zal het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad een voorstel uitbrengen over de tarieven voor 2011. De gemeenteraad neemt hierover in december 2010 een besluit.