Ingezonden persbericht


6 september 2010

Leerlingen bedenken de beste schoollunch van Nederland

Vandaag start een receptenwedstrijd voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8: "De beste schoollunch van Nederland". De leerlingen die meedoen krijgen een vrolijk tafelkleed met een spel vol eetweetjes van het Voedingscentrum. Dit tafelkleed is speciaal ontwikkeld voor de komende Week van de Smaak.

De leerlingen worden uitgedaagd zelf een gezonde en lekkere lunch te bedenken. De receptenwedstrijd duurt van 6 september tot 30 oktober. Docenten kunnen hun school inschrijven tot 16 september via www.smaaklessen.nl/debesteschoollunch. De eerste 500 ingeschreven scholen krijgen de tafelkleden vol met eetweetjes cadeau, voor alle leerlingen uit groep 7 en 8. Gezinnen kunnen eerst op het tafelkleed eten en daarna een spel spelen. Kinderen leren zo van alles over gezonde voeding en de herkomst van hun eten.

Het is ook mogelijk om een deelnameformulier te halen bij Lidl supermarkten, dit kan tot 9 oktober. Daarop kunnen kinderen t/m 12 jaar ook hun idee voor een gezond en lekker recept schrijven. Per filiaal krijgen de eerste 50 kinderen die het formulier inleveren het tafelkleed van het Voedingscentrum.

De beste ideeën uit beide wedstrijden worden gebundeld in een kookboek waaraan tv-kok Ramon Beuk meewerkt. De opbrengsten van het boek komen ten goede aan de Nederlandse Hartstichting. De winnaars mogen hun recept klaar maken met Ramon Beuk en verder zijn er nog meer prijzen te winnen. Dit project is een gezamenlijke actie van het Voedingscentrum, Smaaklessen & SchoolGruiten, de Nederlandse Hartstichting en Lidl. De Week van de Smaak vindt plaats van 19 tot en met 26 september.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Gezond, lekker en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.