Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

10 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200905408/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Binnen de Veste' van de gemeente Zwartewaterland) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Zwartewaterland van het bestemmingsplan 'Binnen de Veste'. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om aan de Van Nahuysweg in Hasselt op een 180 meter lange groenstrook aan het water parkeerplaatsen aan te leggen. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens en is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de groenstrook niet opgeofferd mag worden om parkeergelegenheid te creëren. Het plan maakt verder woningbouw mogelijk op de zogenoemde locatie Aalvanger. Vanwege het feit dat deze potentiële woningbouwlocatie bij Jennegiespad ligt en dichtbij de houten ophaalbrug, het bolwerk en de kerktoren is het gebied als beschermd stadsgezicht aangewezen. Volgens een aantal inwoners is bij de vaststelling van het plan een deel van de voorschriften ter bescherming van het stadsgezicht echter geschrapt. Daar zijn zij het niet mee eens. De Raad van State heeft de zaak op 1 juli jl. op zitting behandeld.
2. 200906125/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek openbaarmaking informatie over demonstratie Nationalistische Volksbeweging) Uitspraak over de weigering door de korpsbeheerder van de politieregio Amsterdam Amstelland om een aantal stukken openbaar te maken. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd over de demonstratie van de Nationalistische Volksbeweging in september 2007. De korpsbeheerder heeft een deel van de informatie openbaar gemaakt, maar heeft geweigerd om bijvoorbeeld informatie over de controle van identiteitsbewijzen, camerabeelden van AT5 en de NOS, videomateriaal van de Mobiele Eenheid, en het draaiboek openbaar te maken. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in juli 2009 dat de korpsbeheerder zijn besluit op sommige punten beter had moeten motiveren. Op andere onderdelen is de man in het ongelijk gesteld. Tegen dat deel van de uitspraak is de man in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de korpsbeheerder alle gevraagde informatie openbaar moet maken. De Raad van State heeft de zaak op 26 april jl. op zitting behandeld.
3. 200907575/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor woningen en appartementen in Valkenswaard) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft verleend voor vier woningen, 42 appartementen, een parkeerkelder en een schansmuur op de locatie Hoek Europalaan-Bakkerstraat. De locatie ligt ten oosten van het centrum van Valkenswaard en heeft een breedte van ongeveer 50 meter en een diepte van ongeveer 80 meter. Omdat het bouwplan in strijd is met de bestemmingsplannen die voor de locatie gelden, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van de bestemmingsplannen verleend om de bouw toch mogelijk te maken. Enkele omwonenden zijn het niet eens met het nieuwbouwproject op die locatie. Zij hebben tal van procedurele en inhoudelijke bezwaren aangevoerd. Zo vinden ze onder andere het nieuwbouwproject te massaal en daardoor een ernstige verstoring van de bestaande stedenbouwkundige structuur. In die structuur past deze intensieve en hoge bebouwing volgens hen niet. Daarnaast vinden ze dat het gemeentebestuur beter onderzoek had moeten doen naar de gevolgen van het bouwplan voor de verkeersveiligheid en de waterhuishouding. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in augustus 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond, omdat de zogenoemde ruimtelijke onderbouwing van het bouwplan niet zou deugen. Zo zou het onderzoek naar de archeologie en de geluidsbelasting beter moeten worden uitgevoerd. De omwonenden vinden dat de rechtbank ook hun andere bezwaren had moeten honoreren en zijn dan ook tegen de uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur heeft op 6 april jl. een nieuw besluit genomen en de bouwvergunning in stand gelaten. Het beroep van de omwonenden richt zich ook tegen dit nieuwe besluit. Zie ook de uitspraken met zaaknummers 200907630/1 en 200907615/1 die de Raad van State op 8 september 2010 eveneens openbaar maakt. Die uitspraken hebben betrekking op hetzelfde bouwplan. De Raad van State heeft alle zaken op 21 april en 4 augustus jl. op zitting behandeld.
4. 200909039/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Weigering bouwvergunning voor twee bouwmarkten in Venlo) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Venlo om een bouwvergunning te verlenen voor het bouwen van twee bouwmarkten aan de Nijmeegseweg in Venlo met een totale oppervlakte van 8.000 m². Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat de bouwmarkten niet zouden passen in het detailhandelbeleid van de gemeente. Daarin is bepaald dat behoefte bestaat aan één megabouwmarkt van ongeveer 15.000 m². Met de komst van een megabouwmarkt wordt volgens de gemeente een volledig nieuw soort winkelformule aan het aanbod toegevoegd, met twee afzonderlijke, kleinere bouwmarkten niet. Volgens het vastgoedbedrijf dat de bouwmarkten wilde bouwen heeft het gemeentebestuur het verkeerde detailhandelbeleid toegepast, en zou het bouwplan wél in het beleid passen. De rechtbank in Roermond verklaarde in oktober 2009 een eerder beroep van het vastgoedbedrijf ongegrond. Tegen die uitspraak is het bedrijf in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 15 juni jl. op zitting behandeld.
5. 200909237/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor opslag en verkoop van vuurwerk in Almere) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Almere heeft verleend aan een bedrijf dat handelt in consumentenvuurwerk aan de Binderij. De vergunning maakt het mogelijk maximaal ruim 4.000 kilo vuurwerk in te kopen, op te slaan en te verkopen in een bepaalde periode aan het eind van het jaar. Buiten deze periode wordt het pand gebruikt voor de verkoop van tweedehands kleding en het geven van Chinese les. Een aantal inwoners uit Almere verzet zich tegen de vergunning. Volgens hen hoort een bedrijf in een woongebied geen vuurwerk te verkopen. Ook had rekening moeten worden gehouden met het feit dat op de eerste etage van het gebouw ruimten zijn ingericht voor het geven van Chinese les, aldus de omwonenden. Hiermee zouden de regels over veiligheidsafstanden worden overtreden. Ten slotte vrezen de omwonenden voor geluidhinder door het voortijdig afsteken van vuurwerk in de woonwijk. Daarom zijn ze in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 12 juli jl. op zitting behandeld.
6. 200909477/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor geleidehondenschool in Almere) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Almere heeft verleend voor een geleidehondenschool aan de Prieelvogelweg in Almere. De vergunning maakt het mogelijk trainingen te geven aan honden op het trainingsveld van de school. Een echtpaar dat naast de geleidehondenschool woont, is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast, omdat in de vergunning is bepaald dat de school meer geluid mag maken dan in een eerdere vergunning was bepaald. Verder staat de vergunning ook toe dat er in de avonduren met de honden wordt getraind. Ook daar zijn de buren het niet mee eens. In 2007 had het gemeentebestuur de vergunning nog geweigerd, omdat volgens het gemeentebestuur niet duidelijk was of de school aan de geluidsvoorschriften kon voldoen. De geleidehondenschool kwam tegen die weigering in beroep bij de Raad van State. Die oordeelde in een uitspraak van september 2008 met zaaknummer 200708613/1 dat het gemeentebestuur beter had moeten onderzoeken of met geluidsvoorschriften de geluidsoverlast kon worden voorkomen of kon worden beperkt. Na die uitspraak heeft het gemeentebestuur de vergunning alsnog verleend. De Raad van State heeft de bezwaren van het echtpaar tegen deze vergunning op 12 juli jl. op zitting behandeld.
7. 200910265/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Sluiting Roosendaalse kledingwinkel vanwege softdrugshandel) Uitspraak over de sluiting door de burgemeester van Roosendaal van een kledingwinkel aan de Molenstraat voor een periode van vijf jaar. De burgemeester is hiertoe overgegaan, nadat meerdere keren is geconstateerd dat er vanuit de winkel softdrugs werden verkocht. De exploitant heeft tegen de sluiting door de burgemeester beroep ingesteld bij de rechtbank in Breda. De rechtbank heeft in november 2009 de exploitant in het gelijk gesteld. Weliswaar vond de rechtbank dat de burgemeester op zichzelf wel de bevoegdheid had om de winkel te sluiten voor zo'n lange periode, maar had hij hier in dit specifieke geval van af moeten zien. De overtreding die uiteindelijk aanleiding heeft gegeven tot de sluiting is volgens de rechtbank slechts enkele uren na de waarschuwing door de exploitant begaan. Volgens de rechtbank heeft hij dus nauwelijks de tijd gehad om adequate maatregelen te treffen tussen het moment van de waarschuwing en het moment dat de overtreding werd geconstateerd. Omdat na die tijd geen overtredingen meer zijn geconstateerd, vond de rechtbank het bevel van de burgemeester tot sluiting van de winkel niet redelijk. De rechtbank heeft het besluit van de burgemeester dan ook teruggedraaid. De burgemeester is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 20 mei jl. op zitting behandeld.
8. 201000322/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor gevelreclame Media Markt in Deventer) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Deventer om een bouwvergunning te verlenen aan Media Markt voor gevelreclame aan het gebouw aan het Boreelplein in de stad. Het gemeentebestuur had aanvankelijk de vergunning verleend, maar heeft na bezwaren van omwonenden deze beslissing alsnog teruggedraaid, onder andere vanwege een negatief welstandsadvies. Het reclamebord is ongeveer 22 meter lang en 3 meter hoog. Het reclamebord zou voor 90% worden geblokkeerd door een wooncomplex waardoor de reclame bijna niet zichtbaar zou zijn vanaf de hoofdwegen, terwijl de reclame voor de bewoners wel duidelijk zichtbaar is. Media Markt is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur om alsnog de bouwvergunning te weigeren. Naar de mening van Media Markt heeft het gemeentebestuur in het verleden harde toezeggingen gedaan dat zij de gevelreclame zou mogen plaatsen. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft in december 2009 een eerder beroep van Media Markt tegen de weigering ongegrond verklaard. Media Markt is tegen deze uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 10 augustus jl. op zitting behandeld.
9. 201000374/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor vernieuwen en uitbreiden woonzorgcentrum in Warnsveld) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zutphen heeft verleend voor de vernieuwing en de uitbreiding van woonzorgcentrum Den Bouw aan het Abersonplein in Warnsveld. In gebouw A worden 10 appartementen gerealiseerd, in gebouw B 21 appartementen en in gebouw C 55 verzorgingsplaatsen. Een aantal omwonenden is het niet eens met het bouwproject, omdat er onvoldoende parkeerplaatsen zouden worden aangelegd. Dat leidt volgens de omwonenden tot ernstige parkeeroverlast in de omgeving. Verder vrezen zij voor een aantasting van hun woongenot en is het bouwplan volgens hen in strijd met de welstandseisen. De rechtbank in Zutphen heeft in december 2009 het beroep van de omwonenden gegrond verklaard op het punt van de redelijke eisen van welstand. Het advies van de welstandscommissie is naar het oordeel van de rechtbank niet goed onderbouwd. De omwonenden komen toch tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het besluit van het gemeentebestuur op meer gronden dan alleen welstand, vernietigd had moeten worden. Nadat het gemeentebestuur nader advies had ingewonnen over de welstand, heeft het op 1 april 2010 een nieuw besluit genomen en de bouwvergunning in stand gelaten. Het beroep van de omwonenden richt zich ook tegen dit nieuwe besluit. De Raad van State heeft de zaak op 9 augustus jl. op zitting behandeld.
10. 201000963/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Aanbrengen van brandmeldinstallatie in sportcentrum in Oosterhout) Uitspraak over het voornemen van het college van burgemeester en wethouders van Oosterhout om een gebouw aan de Wilhelminalaan tijdelijk te sluiten zolang niet is voldaan aan de brandveiligheidseisen. In het gebouw is een sport- en vrijetijdscentrum gevestigd. Het gemeentebestuur heeft het bedrijf bevolen om binnen een bepaalde periode een brandmeld- en ontruimingsinstallatie in het gebouw te plaatsen die voldoet aan de zogenoemde NEN-normen. Het sportcentrum heeft binnen de termijn aan de eisen voldaan, maar heeft wel beroep ingesteld bij de rechtbank in Breda. Het bedrijf wil de juridische procedure voortzetten, omdat als de rechter het beroep gegrond verklaard, het bedrijf de geïnstalleerde voorzieningen weer wil verwijderen. Volgens het bedrijf voldoet het gebouw zonder de aangebrachte installatie ook al aan de brandveiligheidseisen. Bovendien zouden er aan de alarminstallaties gezondheidsrisico's zijn verbonden. De rechtbank heeft in december 2009 het beroep ongegrond verklaard. Het sportcentrum is tegen de uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 9 augustus jl. op zitting behandeld. pagina: 1