NOVA

06-09-2010

In dit allereerste Nieuwsuur het laatste nieuws, het laatste sportnieuws en de volgende achtergronden bij het nieuws:

Ab Klink uit Tweede Kamer
Terwijl koningin Beatrix vandaag begon met een nieuwe consultatieronde om advies in te winnen over de verdere voortgang van de formatie, maakte oud-CDA-onderhandelaar Ab Klink bekend uit de Tweede Kamer te stappen: "Na alle gebeurtenissen van de afgelopen week is er voor mij een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie ontstaan. De basis voor samenwerking - vertrouwen - is aangetast.

In Nieuwsuur vanavond een portret van Ab Klink en reacties op zijn vertrek. En welke gevolgende heeft zijn vertrek voor de formatie? Vanuit Den Haag commentaar van politiek verslaggever Ferry Mingelen.

Exclusief: interview met Iraanse president
Als eerste Nederlandse journalist sprak Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom in Teheran met Mahmoud Ahmadinejad. Over het omstreden Iraanse atoomprogramma, over Afghanistan, maar uiteraard ook over wat de Iraanse president van Geert Wilders vindt.

Jan Eikelboom vertelt over het interview in de studio.

Wereld bezorgd om antibiotica-resistentie
Als er niet snel iets gebeurt, kan een doodgewone blaasontsteking straks weer dodelijk zijn. Antibiotica zijn zo overvloedig voorgeschreven dat bacteriën er ongevoelig voor zijn geworden. Vorig jaar bijvoorbeeld was er in Groningen een uitbraak van de nieuwe, zeer gevaarlijke resistente KPC-bacterie. En inmiddels waart het tuberculosespook ook weer rond.

Presentatie: Astrid Kersseboom, Twan Huys, en Toine van Peperstraten

(Onderwerpen onder voorbehoud)