Ingezonden persbericht


3 september 2010, Haarlem

Internationaal zilver en brons voor Haarlems Jopen Bier

De onafhankelijke Nederlandse bierproducent Jopen Bier heeft twee keer zilver en een keer brons gewonnen tijdens de BrewNZ Beer 2010-verkiezing, een van de belangrijkste internationale bierwedstrijden. De verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door het Brewers Guild of New Zealand. Aan de competitie doen private kleine en onafhankelijke brouwerijen mee uit heel de wereld. Doel van de wedstrijd is om juist de speciale en authentieke bieren met specifieke karakters te promoten.

Jopen Hoppenbier

Jopen kreeg zilver voor Jopen Hoppenbier in de categorie: European Ale Styles. Jopen Hoppenbier, een blond bier van 6,8 %, is een replica van een stadsbier uit Haarlem en is gebrouwen volgens het brouwerskeur (gemeentelijk voorgeschreven recept) uit 1501. Het meerdere malen bekroonde Jopen Hoppenbier is een fris bier met een moutige beginsmaak en een lang uitvloeiende bittere nasmaak.

JubelJoop III Tripel

In de Tripel categorie werd ook JubelJoop III Tripel met zilver bekroond. JubelJoop Dit speciaalbier werd vorig jaar speciaal gebrouwen ter gelegenheid van het derde lustrum van de Haarlemse biermaker. Bierliefhebbers mochten via internet stemmen welk lustrumbier de vijftienjarige brouwer zou gaan maken. Jubeljoop III Tripel - gemaakt van gerst, haver en tarwe - bevat 9% alcohol en staat bekend om zijn volle smaak.

Leibier

Brons was er voor een ander speciaalbier van Jopen in de categorie Russian Imperial Stout: Jopen Leibier. Dit bier is een zwaar gebrand stoutbier van tien procent (een promille per levensjaar van de Jopenkerk). Het bier is rijk aan alcohol en heeft een licht zoetige namaak met chocolade- en koffietonen. Jopen Leibier is eerder dit jaar gelanceerd als een limited edition, bedoeld als speciale actie om de restauratie van het leistenen dak van de Jopen-kerk te bekostigen. In het centrum van Haarlem werkt Jopen momenteel aan de verbouwing van de voormalige Vestekerk waarin dit najaar de Jopen-brouwerij en een café-restaurant zullen worden gevestigd. Liefhebbers en vrienden van Jopen konden voor honderd euro twee flessen Jopen Leibier van 75 cl aanschaffen in combinatie met een origineel, honderd jaar oud leitje van het dak, met certificaat van echtheid.

Vanwege het internationale succes zal Jopen Bier de prijswinnende bieren, inclusief JubelJoop III Tripel en Jopen Leibier, tijdelijk opnieuw op de markt brengen.

Over de jury
Dit jaar was sprake van een record aantal inzendingen: 248 verschillende bieren. De internationale jury stond onder leiding van bierkenner Dave Logsdon. De jury beoordeelde de bieren op onder andere kleur, geur, schuimkraag en natuurlijk de smaak. Voor iedere categorie is een gouden, zilveren bronzen medaille toegekend. Meer informatie: www.brewersguild.org.nz

Over Jopen Bier
Jopen is een kleinschalige ambachtelijk brouwer van speciaalbieren uit Haarlem. Het originele recept waarop bieren van Jopen zijn gebaseerd, gaat terug tot 1407. Haarlem was in het verleden de belangrijkste brouwstad van Holland. Najaar 2010 opent Jopen in de historische Vestekerk in het centrum van Haarlem een brouwerij annex proeflokaal en restaurant. Meer informatie over Jopen: www.jopen.nl.


Noot voor redacties
(

Ingezonden persbericht