64e Airborne Wandeltocht groot succes


32.248 wandelaars lopen wandeltocht uit

OOSTERBEEK, 20100906 -- De organisatie kan terugkijken op een zeer succesvolle 64e editie van de Airborne Wandeltocht. Het aantal wandelaars heeft het aantal van vorig jaar (30.827) ruimschoots overschreden.

Van heinde en verre togen wandelaars afgelopen zaterdag naar Oosterbeek om deel te nemen aan een van de vier verschillende afstanden van de grootste eendaagse wandeltocht ter wereld. Onder een strak blauwe hemel en een warm ochtendzonnetje gingen om half acht de 40 km lopers van start. Door de vroege drukte op het startterrein gingen de wandelaars voor de overige afstanden al eerder de route op dan de normale tijd van 10.00 uur. Na het spelen van de Last Post en de gebruikelijke minuut stilte, trokken de groepen marechaussee, politie, militairen, scouts en individuelen langs het podium waar burgemeester J.P. Gebben en andere hoogwaardigheidsbekleders het defilé afnamen.

Inmiddels hadden zich rond Oosterbeek lange files gevormd van wandelaars die nog graag wilden meelopen en andere belangstellenden die een plekje langs de hoofdroute in Oosterbeek wilden bemachtigen. In overleg met de politie werd een extra terrein ingericht om de vele auto's te parkeren. Ook met het openbaar vervoer werden grote hoeveelheden wandelaars en bezoekers aangevoerd, met o.a. extra lange intercitytrienen die voor deze gelegenheid ook in Oosterbeek stopten. De organisatie besloot daarom de aanmeldbalies een half uur langer open te houden, om de vele extra wandelaars nog de gelegenheid te geven te starten.

Voor het eerst in jaren passeerden vertrekkende en terugkomende wandelaars elkaar op de Utrechtseweg. De loketten sloten ook een half uur later dan gebruikelijk om de late wandelaars nog hun medaille te laten afhalen. Door het prachtige (wandel)weer bleven de vermoeide wandelaars nog lang nagenieten op het sportpark Hartenstein. Ook op de terrassen in Oosterbeek bleef het tot ver in de avond gezellig.

Barcode scannen vlekkeloos
De duizenden wandelaars kregen snel en zonder oponthoud hun start'piepje' bij het starten."Dit jaar verliep het starten vlekkeloos" aldus Mario Derksen, verantwoordelijk voor de startprocedure met de barcode¬scanners. "De 40 km wandelaars (zo'n 1.200) liepen in nog geen vier minuten door de startpoortjes, waarbij van eenieder de barcode op de startkaart werd gescand." De enkeling waarvan er bij het scannen van de barcode geen 'piepje' klonk, werd uit de rij geleid naar een controlepunt, waar het ticket handmatig werd gecontroleerd, waarna de wandelaar alsnog zijn weg kon vervolgen. Derksen: "Na de storingen van vorig jaar met de voormalige leverancier, hebben wij nu met leverancier Ticketscript alles ingezet om herhaling te voorkomen. Door goed overleg, een uitgebreide instructie en testprocedures vooraf, kon het vrijwel niet meer fout gaan en zo is het ook gegaan. Op de piekmomenten werden er zo'n 14.000 wandelaars per uur gescand, zonder enige wanklank. Het was ook net alsof de wandelaars er al helemaal aan gewend waren, zo soepel verliep de start".

Uiteraard worden de resultaten en ervaringen nog uitgebreid gevalueerd, maar nu al staat vrijwel vast dat het ook volgend jaar bij de 65e editie net zo zal gaan met de e-tickets.

Hoge resolutie foto's zijn te downloaden op: www.airbornewandeltocht.nl/downloadimg

Airborne Wandeltocht