Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS Jeugdjournaal in de ochtend:

Een schooldag met (iets) nieuws beginnen

HILVERSUM, 12 augustus 2010 - Als het aan de NOS ligt, begint iedere schooldag vanaf 6 september met (iets) nieuws: de ochtendeditie van het NOS Jeugdjournaal. Vanaf die dag staat elke schooldag om kwart voor negen op Z@pp (Nederland 3) een bulletin van het NOS Jeugdjournaal geprogrammeerd. In vijf minuten geven de vaste presentatoren van het Jeugdjournaal - Pepijn Crone, Milouska Meulens, Rozemarijn Moggré en Tamara Seur - de kinderen een 'blik op de wereld', met onder meer een overzicht van het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland en het weerbericht. Iedere uitzending wordt afgesloten met een nieuws gerelateerde stelling, die de leerkracht desgewenst als handvat kan gebruiken tijdens de les. Voor dove of slechthorende kinderen is de versie met gebarentolk tegelijkertijd live te volgen via Nederland 2.

Nieuwsvoorziening voor kinderen nóg actueler

Met de komst van het ochtendjournaal, naast de bestaande uitzending om kwart voor zeven 's avonds, wordt de nieuwsvoorziening voor kinderen nóg actueler. Ronald Bartlema, redactioneel eindverantwoordelijk voor het Jeugdjournaal, is blij met de komst van de nieuwe loot aan de NOS-tak: "Hiermee gaat voor ons een lang gekoesterde wens in vervulling. Het nieuws voor kinderen op televisie wordt hiermee niet alleen actueler, maar we hopen tegelijkertijd de kinderen te bereiken die thuis niet of nooit kijken. Daarbij is uit onderzoek van naar voren gekomen dat ook de mensen in het onderwijs enthousiast zijn over een vroege editie van het Jeugdjournaal. Op basis van de uitkomsten van ditzelfde onderzoek zijn we onder meer tot het uitzendtijdstip van kwart voor negen en de stelling aan het einde van iedere uitzending gekomen." De late middageditie van het Jeugdjournaal, die rond de klok van vijf uur op het programma stond, keert in het nieuwe televisieseizoen niet meer terug op de buis.

Ook on-demand

Leerkrachten die hun klas de dagelijkse nieuwsdosis liever op een ander tijdstip geven, kunnen de aflevering terugkijken via jeugdjournaal.nl. Kort na de live-uitzending is de laatste aflevering - net als die van het avondjeugdjournaal - ook on-demand beschikbaar.

Senioriteit

Het NOS Jeugdjournaal heeft in bijna dertig jaar een behoorlijke 'senioriteit' opgebouwd in nieuwsvoorziening voor kinderen in de leeftijd van negen tot twaalf jaar. De eerste uitzending van het Jeugdjournaal was op maandag 5 januari 1981, de dag dat het 'grote' NOS Journaal precies 25 jaar bestond. Het doel bij de oprichting van het Jeugdjournaal was kinderen in de leeftijdcategorie van 9 tot en met 12 jaar te vertellen en te laten zien wat er in de wereld om hen heen gebeurt. In de loop van de jaren is dat doel en de opzet van het programma ongewijzigd gebleven. De website van het NOS Jeugdjournaal, die behoort tot de meest bezochte jeugdsites van de publieke omroep, maakte in 2003 het (nieuws)aanbod voor de doelgroep nog completer en brengt het nieuws voor kinderen letterlijk en figuurlijk dichterbij.