Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
17 augustus 2010

Minister-president Balkenende spreekt bij Opening academisch jaar Vrije Universiteit

Vrijheid in Verantwoordelijkheid thema start nieuw collegejaar Maandag 6 september opent Jan Peter Balkenende, demissionair minister-president en VU-alumnus, het nieuwe collegejaar van de Vrije Universiteit Amsterdam. Met de Opening academisch jaar gaat tevens het lustrumjaar van start waarin de VU haar 130-jarige bestaan viert. Diverse sprekers, waaronder de minister-president en VU-filosoof Stine Jensen, belichten het thema Vrijheid in Verantwoordelijkheid.

De VU draagt met trots vrijheid in haar naam, gedragen door de verantwoordelijkheid die zij neemt voor de samenleving. Het 130-jarig bestaan van de VU is een goede gelegenheid stil te staan bij haar bijzondere oprichtingsverhaal en te zien hoe de wortels kunnen worden vertaald naar de actualiteit, de VU van nu.

Stine Jensen, filosoof en docent literatuurwetenschap aan de VU, beargumenteert in haar rede dat het filosofische motto Ik denk, dus ik ben tegenwoordig is getransformeerd tot Ik heb een mening, dus ik ben. Singer-songwriter Tim Knol verzorgt het intermezzo, waarna de Onderwijsprijs 2010 en de StudenTalentprijs 2010 worden uitgereikt.