Koningin opent Concernlocatie Politieacademie

25/08/2010 11:19

Politieacademie

Koningin en minister van Justitie openen Concernlocatie Politieacademie en politieonderwijsjaar

Op maandag 6 september a.s. opent Hare Majesteit de Koningin in Apeldoorn de gerenoveerde Concernlocatie van de Politieacademie, hét nationale werving en selectie-, opleidings- en kennisinstituut voor de politie. Voorafgaand aan de opening van het gebouw opent de minister van Justitie, mr. dr. Hirsch Ballin, het Politieacademisch Jaar 2010-2011.

Om 15.00 uur komt koningin Beatrix aan op de Concernlocatie, waar zij de openingsbijeenkomst bijwoont met toespraken van de heer Van Baal, collegevoorzitter van de Politieacademie en mr. De Graaf, burgemeester van Apeldoorn. Om 15.45 uur verricht de koningin de officiële openingshandeling in het atrium, de centrale ontmoetingsplek in het gebouw. Aansluitend krijgt zij een rondleiding langs de politiespecifieke onderwijsvoorzieningen in het gerenoveerde pand. Het gebouw heeft onder meer schietbanen, vier praktijkhuizen voor de opleiding forensisch onderzoek en voor oefeningen Plaats Delict, rijsimulatoren en een onderzoeksgarage verkeer.

Renovatie

De renovatie en uitbreiding van de Concernlocatie waren noodzakelijk vanwege het feit dat een aantal jaren geleden een aantal onderwijslocaties in het midden van het land aan groot onderhoud toe waren, niet meer voldeden aan de eisen van eigentijds onderwijs en/of te klein waren voor de aantallen studenten. Met de ingebruikname van de gerenoveerde Concernlocatie concentreert de Politieacademie haar activiteiten in de regio en sluit zij onder meer de locatie in Zutphen. De kosten van de bouw komen, inclusief de specifieke onderwijsvoorzieningen, in totaal op euro 73,3 miljoen. Dit budget is door de Politieacademie opgebracht, onder goedkeuring van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Raad van Toezicht van de Politieacademie. Hoewel een grote investering bleek dit de goedkoopste én beste oplossing voor het huisvestingsvraagstuk.

Opening Politieacademisch Jaar

Eerder op de middag, vanaf 13.00 uur, vindt de opening van Politieacademisch Jaar 2010-2011 plaats door minister Hirsch Ballin. Bij die gelegenheid zullen professor dr. Pieter Tops, lid van het College van Bestuur van de Politieacademie, en Hoofdcommissaris Baelemans, Korpschef Lokale Politie Antwerpen, ingaan op gezag van de politie, het centrale thema van het politieonderwijsjaar. Professor dr. Tops gaat specifiek in op het verbeteren van het optreden in de basispolitiezorg in gevaarsituaties. Verbetering van dit optreden versterkt volgens hem het gezag van de politie én de doeltreffendheid en veiligheid. Tops onderscheidt daarbij verschillende aspecten van verbetering en de rol van de Politieacademie hierbij door middel van werving, onderzoek en onderwijs. Recentelijk kondigden de Politieacademie en het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen van de Vrije Universiteit reeds een onderzoek aan naar dit thema.

Beide openingen zijn alleen toegankelijk voor genodigden, medewerkers, studenten, en geaccrediteerde vertegenwoordigers van de media. Ook het terrein is niet toegankelijk voor niet-genodigden.





http://www.politieacademie.nl