Week van de Alfabetisering rondom thema NU! op 6 september van start

29/08/2010 14:00

Stichting Lezen & Schrijven

Op maandag 6 september 2010 start de zesde editie van de Week van de Alfabetisering. Frans Bauer, Humberto Tan, Daphne Deckers en andere prominente Nederlanders geven op maandagmiddag het startschot voor de landelijke actieweek. In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag lanceren zij een bijzonder initiatief om iedere Nederlander te betrekken bij de strijd tegen laaggeletterdheid. De Week staat dit jaar in het teken van samenwerking en directe actie. Thema is: Samen werken aan geletterdheid draait om twee letters: NU!

Een hoogtepunt wordt het nationaal record simultaan voorlezen door minimaal 15.000 kinderen op donderdag 9 september. Zij zetten daarmee het advies van de actieweek om dagelijks 15 minuten te lezen, kracht bij. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt zullen samen met 1.500 kinderen in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam getuige zijn van de massale recordpoging. De Week van de Alfabetisering vindt traditioneel plaats rondom UNESCO's Wereldalfabetiseringsdag op 8 september.

Activiteiten in het hele land

Tussen 6 en 12 september vinden vele landelijke en lokale activiteiten plaats. Voor een compleet overzicht verwijzen wij u naar www.weekvandealfabetisering.nl

Enkele hoogtepunten:

Maandag 6 september


-Persbijeenkomst van Het Forum AtotZ met o.a. Frans Bauer, Daphne Deckers, Humberto Tan, Tania Kross, rabbijn Raphael Evers, Frits van Oostrom en Ed Nijpels.

14:00 - 14:30 uur, perscentrum Nieuwspoort, Frits van der Poel-zaal, Den Haag www.forumatotz.nl

Dinsdag 7 september


-Ondertekening convenant bij FloraHolland o.a. door Agnes Jongerius.

10:00 - 11:00 uur, Bloemenveiling Aalsmeer

Woensdag 8 september


-Bijeenkomst 'Taal smaakt naar meer' met o.a. uitreiking van de Nationale Alfabetiseringsprijzen en jaarlijkse speech van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden over de aanpak van laaggeletterdheid.

10:00 - 17:00 uur, Jheronimus Bosch Art Center, 's Hertogenbosch

www.taalsmaaktnaarmeer.nl

Donderdag 9 september


-Kinderevenement Lees NU! met om 15:00 uur nationaal voorleesrecord door minimaal 15.000 kinderen, aftrap campagne 'Lees 15 minuten' en unieke scène uit de musical Kruimeltje met o.a. rapper Yes-R en voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak.

14:00 uur - 15:30 uur, Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

www.lees15minuten.nl


-Eerste Nederlandse Congres Gezondheidsvaardigheden, Effectief communiceren met laaggeletterden.

08:30 uur - 16:30 uur, Regardz Eenhoorn, Amersfoort

www.nigz.nl





http://www.weekvandealfabetisering.nl