Gemeente Culemborg

Proef `Elke tien minuten een trein'

Tussen Amsterdam en Eindhoven...

Om de toenemende vraag naar mobiliteit op te vangen, werken ProRail, NS en de goederenvervoerders aan verbeteringen op het spoor. Eén van de hierbij behorende ambities is om op termijn elke tien minuten een intercity en een sprinter te laten rijden op het traject Amsterdam - Utrecht - Eindhoven. In 2009 is hiervoor een eerste proefweek gehouden. Deze proef wordt binnenkort gedurende vier weken herhaald.

Proefmaand september
Deze tweede proef vindt plaats van maandag 6 september tot en met vrijdag 1 oktober 2010 op het traject Amsterdam - Utrecht - Eindhoven. Op werkdagen rijden in de ochtend- en avondspits zes intercity's en zes sprinters (tussen Utrecht en Geldermalsen) gelijk verdeeld over het uur.

Maatregelen
Het `elke tien minuten laten rijden van een trein' kan impact hebben op de omgeving. Omwonenden kunnen meer geluidsoverlast ervaren en overwegen zijn mogelijk vaker gesloten. Daarom is nauw in overleg met de gemeente bepaald waar en hoe maatregelen bij overwegen worden genomen. Bij de drukke overwegen in de gemeente wordt tijdens de spits extra personeel ingezet.

Extra treinen
In de proefweek rijden er in de ochtend- en avondspits extra treinen. Op basis van de uitkomsten van de proef nemen NS en ProRail eind dit jaar een besluit over structurele invoer van `Elke tien minuten een trein' op het traject Amsterdam-Eindhoven.

Meer informatie
Voor vragen en/of opmerkingen over de gevolgen voor de omgeving van de proef kunt u tijdens kantoortijden terecht bij de afdeling Publiekscontacten van ProRail, telefoonnummer 0900 - 776 72 45 (EUR 0,20 p.m.). Voor meer informatie kunt u de website www.prorail.nl/elke10minuteneentrein en www.ns.nl/elke10mineentrein bekijken. Voor vragen over de dienstregeling van het treinverkeer, zie http://www.ns.nl/.