Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 1 september 2010

Blijvend aandacht voor laaggeletterdheid nodig

Van 6 tot en met 17 september vraagt de gemeente met haar maatschappelijk partners, waaronder ROC Midden Nederland en bibliotheken Eemland opnieuw aandacht voor de bestrijding van laaggeletterdheid in Amersfoort. Doel is Amersfoorters blijvend bewust maken van het probleem van laaggeletterdheid en laaggeletterden stimuleren om een cursus te volgen.

Amersfoort telt zo'n 12.000 laaggeletterden: mensen die regelmatig in de problemen komen, thuis, op hun werk en in hun sociale omgeving. Laaggeletterde mensen hebben veel moeite met lezen en schrijven, kunnen hun administratie meestal niet goed bijhouden en staan in de steeds digitaler wordende samenleving vaak aan de kant. Iedere Amersfoorter moet volwaardig mee kunnen doen. Om dat mogelijk te maken wordt campagne gevoerd.

Campagne

De komende twee weken vraagt een publiciteitscampagne aandacht voor laaggeletterdheid. Radio- en tv-spots op de lokale zenders vestigen de aandacht op de problemen waar je tegenaan kunt lopen als je moeite hebt met lezen en schrijven. Iedereen komt laaggeletterden in zijn omgeving tegen. Dat kan bijvoorbeeld een familielid zijn, een vriend, een leerling, een collega of een medewerker. Kennis over laaggeletterdheid maakt het makkelijker erover te praten en draagt bij aan het doorbreken van het taboe over deze problematiek. Bekendheid van de mogelijkheden hieraan iets te doen is de volgende stap om mensen te stimuleren een cursus te volgen. ROC Midden Nederland geeft in Amersfoort cursussen lezen, schrijven en rekenen voor volwassenen. Amersfoorters die zich vóór eind 2010 aanmelden via het landelijke nummer 0800-0234444 kunnen gratis deelnemen.

Activiteiten

Miniconferentie: bestrijding laaggeletterdheid na 2010 Op 9 september organiseert de gemeente in het nieuwe gebouw van de HU Amersfoort aan de Amsterdamseweg een conferentie voor maatschappelijk partners in het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid (scholen, bibliotheek, welzijnswerk, vrijwilligerswerk, bedrijfsleven) en de eerstejaars studenten van de Pabo die in september bij de HU Amersfoort in Amersfoort start. Doel van de conferentie is om de kennis en ervaring die de afgelopen vier jaren is opgedaan in het gemeentelijk actieplan laaggeletterdheid 2008-2010 met elkaar te delen en afspraken te maken voor een bondgenootschap voor de toekomst. Voor de eerstejaars basisschoolleerkrachten in opleiding is er een apart programma. Tijdens de conferentie worden de winnaars bekend gemaakt van de Amersfoortse Alfabetiseringsprijzen. De afgelopen maanden hebben organisaties projecten in kunnen dienen die nog dit jaar kunnen worden uitgevoerd. Voor de winnende projecten is een bedrag van maximaal 5000 euro per project beschikbaar.

Lancering NLpunt bij de bibliotheek
NLpunt is een plek binnen de bibliotheek die speciaal is ingericht met eenvoudige leesboeken voor mensen die moeite hebben met lezen. Op 8 september wordt in de vestiging van Bibliotheken Eemland aan de Zonnehof het tweede NLpunt geopend. Belangstellenden zijn vanaf 14.00 uur van harte welkom en kunnen dan ook de tentoonstelling Taal Centraal bezichtigen.

Voorleeswedstrijd voor leerlingen van Accent Praktijkonderwijs Bibliotheken Eemland organiseren op 7 september voor de groepen 2 tot en met 5 van Accent Praktijkonderwijs een voorleeswedstrijd. De leerlingen volgden ter voorbereiding een workshop voorlezen. Winnaars van de wedstrijd krijgen een beker en gaan bij peuterspeelzalen of het ROC aan de Bisschopsweg voorlezen.

Tentoonstelling
In 2009 kregen cursisten van de opleiding Art&Design College van het Grafisch Lyceum Utrecht de opdracht een presentatie te maken over het onderwerp Laaggeletterdheid. Van het resultaat - een serie van creatieve afbeeldingen - is een tentoonstelling samengesteld. Deze tentoonstelling reist door de regio en is van 7 tot en met 11 september te bezichtigen in de publiekshal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 in Amersfoort.

ABC voor leerkrachten in het basisonderwijs
De Amersfoortse kinderboekenschrijfster Betty Sluyzer heeft met haar kennis en ervaring op het gebied van taalontwikkeling een handig ABC samengesteld voor leerkrachten in het basisonderwijs. Het idee achter de leidraad is dat wanneer je de taalontwikkeling bij kinderen al op jonge leeftijd stimuleert, je taalachterstand op latere leeftijd voorkomt. Leerkrachten in het basisonderwijs zijn hierin een belangrijke schakel. Het boekje bevat wetenswaardigheden over laaggeletterdheid en geeft tips over het stimuleren van taalontwikkeling en leesplezier bij kinderen en hun ouders. Het boekje wordt in september aan de basisscholen in Amersfoort verstuurd en uitgereikt aan de eerstejaars studenten van de Pabo.

Partners in de bestrijding van laaggeletterdheid
Van 2008 tot en met 2010 voert de gemeente het actieplan voor de bestrijding van laaggeletterdheid 'De Hoogste Tijd' uit. Hierin werkt de gemeente samen met o.a. onderzoeks- en adviesbureau CINOP, ROC Midden Nederland, Stichting Welzijn Amersfoort, Beweging 3.0 en Bibliotheken Eemland.

Noot voor de redactie,