NCRV

Dokument

Drieluik: Van Vader op Zonen

Frans Bromet maakt familie- epos bij Edmon Keukens

Meer dan vijftig procent van alle bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Er komt een moment dat vader of moeder met pensioen gaat en het bedrijf moet worden overgedragen. Misschien zijn er kinderen die deze taak op zich willen nemen. Wie is daarvoor geschikt? Wat komt er allemaal kijken bij een opvolging?

Frans Bromet volgde drie en een half jaar lang de opvolging bij Edmon Keukens. Vader Jan Stam wil het bedrijf overdragen aan zijn zonen Gijs-Jan en Wouter. Hij vindt het moeilijk om de hele sleutelbos aan hen te geven. Een paar sleutels, waaronder die van de organisatie en van de commercie wil hij wel loslaten, maar de financiële sleutel wil hij graag nog even vasthouden.

Deel 1: maandag 6 september

Vader Jan Stam heeft het initiatief genomen tot het bouwen van een nieuw filiaal van Edmon Keukens. De nieuwe zaak moet mooier, groter en moderner worden dan de bestaande vestigingen; Jan beschouwt de winkel als de kroon op zijn werk. Zijn zoon Gijs-Jan zal de scepter gaan zwaaien over het nieuwe filiaal. Hij is samen met zijn vader druk met de begeleiding van de bouw, het uitzoeken van keukenmodellen voor de showroom en het inrichten van de zaak. Zijn broer Wouter, filiaalmanager van een bovenverdieping in Amsterdam-Noord, voelt zich steeds meer buitengesloten.

Deel 2: maandag 13 september

Wouter heeft er genoeg van buitengesloten te zijn, en stelt een ultimatum: hij krijgt meer taken en verantwoordelijkheden in de directie van Edmon Keukens, óf hij stapt er uit en begint zelf een keukenfirma. Hij voelt zichzelf nu niet veel meer dan een verkoper en wil meer betrokken worden bij het runnen van het hele bedrijf. Vader Jan vindt op zijn beurt dat Gijs-Jan en Wouter te weinig hart hebben voor de zaak en teveel tijd aan hun hobby's, zoals voetbal, besteden.

Deel 3: maandag 20 september

Jan heeft moeite met het loslaten van zijn taken, maar geeft toch steeds meer toe aan de nieuwe ideeën die zijn zoons hebben over bijvoorbeeld reclame en prijsbeleid.

Een grote brand in de vestiging van Edmon Keukens in Amsterdam-Noord dwarsboomt het overnameproces. Jan zegt zijn vakantie af en neemt de leiding. Ondanks de brand lijken de bomen voor Edmon de hemel in te groeien. Gijs-Jan en Wouter bekijken locaties waar ze nieuwe filialen zouden kunnen openen. Jan neemt steeds meer vakantie en laat zich steeds minder op de zaak zien. Dan slaat de kredietcrisis toe. Vader Jan grijpt in met een verregaand reorganisatieplan. Om personeelskosten te besparen, gaan Gijs-Jan en Wouter weer als verkoper werken, terwijl Jan weer fulltime als directeur op kantoor zit

Van Vader op Zonen is geproduceerd door Bromet & dochters.

Ga voor meer informatie naar www.dokument.nl