Gemeente Almere

Wethouder Steunenberg lanceert eerste plasticbak

06-09-2010 | Start: 07:00 | Eind: 23:59

Op maandag 6 september brengt wethouder Berdien Steunenberg samen met kinderen van groep 8 van Brede School Wierwinde de eerste plasticbak symbolisch naar een bewoner.

Huishoudens in de laagbouw krijgen een plasticbak Voor het inzamelen van plastic verpakkingen heeft de raad de volgende keuzes gemaakt: huishoudens in laagbouwwoningen krijgen een aparte plasticbak naast de bestaande duobak. Huishoudens in de hoogbouw kunnen gebruik maken van zogenaamde bovengrondse inzameldepots. De plasticbakken worden wijk voor wijk uitgezet.

De eerste bewoners in de laagbouw krijgen op maandag 6 september een plasticbak. Voor groep 8 van Wierwinde begint de dag met een les over hergebruik van grondstoffen uit afval. Aansluitend gaan zij met behulp van een robot van kunstenaar Erik Fakkeldij plastic flessen in de plastic container werpen. Tot slot brengen zij samen met wethouder Steunenberg de eerste plasticbak naar een huishouden in de buurt van de school. De eerste wijken die een plasticbak krijgen zijn: Hoven, Langshof, Werven, Grienden, Meenten en Overgouw. Eind maart 2011 kunnen alle huishoudens hun plastic verpakkingen gescheiden aanbieden.

Veel huishoudens vragen ook een papierbak aan
Tegelijk met de plasticbak biedt de gemeente bewoners ook een aparte bak aan voor het oud papier. Onderzoek heeft aangetoond dat huishoudens met een aparte papierbak meer papier inzamelen. In de eerste wijken waar de plasticbak wordt uitgezet, heeft eenderde van de bewoners ook een papierbak aangevraagd.

Wijzigingen ophaalschema
In de wijken waar de plasticbak is uitgezet, wijzigt het ophaalschema. De duobak en de plasticbak worden dan om de week geleegd.

Mijn afval maakt winst
Plastic verpakkingen leveren als grondstof geld op. Als de huishoudens voldoende plastic inzamelen, dan kan in de toekomst de afvalstoffenheffing misschien omlaag. Op dit moment worden al glas, papier en karton, bio-afval (GFT) en textiel en schoenen apart ingezameld. Uiteindelijk doel is om zoveel grondstoffen uit afval te winnen dat er maar weinig restafval overblijft.

Meer informatie is te vinden op de website www.mijnafvalmaaktwinst.nl.

Achtergrond
De rijksoverheid heeft de Nederlandse gemeenten opgedragen in 2010 plastic verpakkingen van haar burgers in te zamelen. Met deze maatregel wil de overheid het gebruik van steeds schaarser wordende grondstoffen beperken en de uitstoot van broeikasgas tegen gaan.