Vlaamse Overheid

asfaltering richting Brussel: vertraagd verkeer tijdens weekend

E40 Brussel-Leuven: start asfaltering richting Brussel: vertraagd verkeer tijdens weekend

Vlaamse overheid

vrijdag 3 september 2010

Op maandag 6 september start het Agentschap Wegen en Verkeer met het asfalteren van het wegdek in de rijrichting van Brussel. Daartoe zal vanaf zondagnamiddag (5 september) om 17:00 uur het verkeer op de linkerrijstrook in de rijrichting van Brussel via een doorsteek in de middenberm naar de andere kant van de autosnelweg geleid worden. Om de werfopstelling te veranderen zullen er tijdens het komende weekend slechts twee rijstroken in de beide richtingen vrij zijn, vanaf zaterdagmiddag (4 september) tot zondagnamiddag. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht dat de fasewissel files van twee tot vijf kilometer zullen veroorzaken in de beide richtingen. Weggebruikers moeten rekening houden met wachttijden van tien à vijftien minuten. De vernieuwing van de E40 zal in zijn geheel volgens de huidige planning beëindigd worden op 6 september, als de weersomstandigheden dat toelaten.

Nog één fasewissel na komend weekend
In fase 4C worden de linkerrijstrook en de middenrijstrook in de rijrichting van Brussel geasfalteerd. Dat zal waarschijnlijk duren tot en met 21 september. Dan start de laatste fase van de werkzaamheden (fase 4D). Die laatste fasewissel zal minder hinder veroorzaken, aangezien hij op één nacht kan uitgevoerd worden en de doorsteek via de middenberm op dezelfde plaats blijft.

Op- en afritten
Tijdens fase 4C zullen de afritten Sterrebeek (nr. 21) en Bertem (nr. 22) niet meer bereikbaar zijn voor het verkeer op de snelle rijstrook in de richting van Brussel. Het verkeer op de rechterrijstrook en de middenrijstrook zullen wel gebruik kunnen blijven maken van die afritten. Alle opritten blijven open voor het verkeer. Tijdens fase 4D zal in Bertem zowel de op- als de afrit in de richting van Brussel, en de afrit (niet de oprit) in Sterrebeek in de richting van Brussel afgesloten zijn tot het einde van de werkzaamheden. AWV zal daar nog over communiceren.

Een investering in de toekomst
Het wegdek van de E40 tussen Brussel en Leuven doet al ongeveer veertig jaar dienst. Hoewel er sinds de aanleg ervan geen groot onderhoud heeft plaatsgevonden en er iedere dag gemiddeld meer dan honderdduizend voertuigen over rijden, verkeerde het nog in vrij goede staat. Toch waren er hier en daar gebreken: scheurtjes en plekken waar het beton los komt. Door die gebreken te herstellen en door het wegdek in de beide rijrichtingen een nieuwe asfaltlaag te geven, investeert het Agentschap Wegen en Verkeer in de toekomst van deze belangrijke verkeersas.

Bijlage
Faseringsschema fasen 4A, 4B, 4C en 4D