Gemeente Rotterdam

3 september 2010

weekbericht van 6 t/m 12 september 2010

Wethouder Schrijer aanwezig bij ondertekening uitvoeringsovereenkomst BIZ

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en stedelijke economie) ontvangt op maandag 6 september om 10.15 uur de ondertekenaars van de uitvoeringsovereenkomsten 'Bedrijven Investeringszone' (BIZ) in het Stadhuis, kamer 105. Dit zijn vertegenwoordigers van de stichtingen die BIZ-plannen hebben ingediend voor dertien winkelgebieden, waaronder het Centrum en een bedrijventerrein. Een BIZ is van, voor en door ondernemers. Het maakt ondernemers mogelijk gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van hun omgeving. Uitgangspunt hierbij is dat alle ondernemers in dat gebied profiteren van de verbeteringen en de kosten delen. Inning van de kosten vindt plaats via de WOZ-heffing. De uitvoeringsovereenkomst is een aanloop naar het vaststellen van verordeningen per gebied door de gemeenteraad (eind september) en een stemronde onder alle ondernemers in het BIZ-gebied (oktober). De uitslag van deze stemronde wordt 25 november bekend gemaakt. Als het BIZ-plan door de meerderheid van de ond ernemers gedragen worden, kan het worden uitgevoerd per 1 januari 2011.

(Voor meer informatie, Yvonne Kremer, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, tel. 06 - 5141 4385)

Wethouder Louwes opent Kennisfestival Laaggeletterdheid

Wethouder Korrie Louwes (arbeidsmarkt, hoger onderwijs, innovatie en participatie) opent op maandag 6 september om 15.45 uur het Kennisfestival Laaggeletterdheid dat in de Burgerzaal van het Stadhuis plaatsvindt. Tijdens het festival komen de 40 bedrijven en organisaties bijeen die aangesloten zijn bij het bondgenootschap laaggeletterdheid. Ongeveer één op de vijf Rotterdammers heeft een taalachterstand. Op het probleem rust bij een deel van de laaggeletterden een groot taboe. De bedrijven en organisaties pakken de taalproblemen aan door onder andere voorlichting en trainingen in het herkennen van laaggeletterdheid te geven en door taalcursussen aan te bieden aan hun personeel. Tijdens het festival worden de resultaten van het afgelopen jaar gepresenteerd.

(Voor meer informatie: Ineke Barendregt, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 2114 of 06 - 51 07 47 61)

Wethouder Baljeu lanceert pilot Carrière in de Haven

Dinsdag 7 september om 9.00 uur lanceert wethouder Jeannette Baljeu (haven, verkeer en regionale economie) de pilot van het project Carrière in de Haven op de Euromast. Daarbij aanwezig zijn 17 hoogopgeleide kandidaten met hun werkgevers. Dit éénjarige carrièretraject is door de gemeente Rotterdam in het leven geroepen om havenbedrijven in de regio te helpen met het aantrekken en behouden van hoogopgeleide mensen met een aantal jaren werkervaring. Door individuele coaching, intervisie, themabijeenkomsten en complexe casussen wil Rotterdam hoogopgeleiden aantrekken en behouden voor de Haven en de Industrie.

(Voor meer informatie: Deborah Haas, OBR, tel. 06-2295 4067)

Wethouder De Jonge opent nieuw gebouw CBS De Regenboog

Onderwijswethouder Hugo de Jonge en portefeuillehouder Kees van der Meer (deelgemeente Overschie) openen woensdag 8 september om 8.45 uur het nieuwe gebouw van Christelijke Basisschool De Regenboog aan de Delftweg. Tijdens het openingsfeest is er een bijzondere show in de aula van de school: "Illusion for kids". Deze show is toegankelijk voor Overschiese kinderen van drie tot twaalf jaar. CBS Overschie is een Brede School. De school is vanaf 7.45 uur open (voorschoolse opvang) tot 18.15 uur (naschoolse opvang). Niet alleen onderwijs, maar ook gezinsondersteuning en andere vormen van hulp hebben een belangrijke plek in de school. De school heeft op die manier een centrale plaats in de wijk.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 5107 4786)

Wethouder Van Huffelen bij Rotterdam Energie Lunch

Wethouder Alexandra Van Huffelen opent en schuift op woensdag 8 september om 12.00 uur aan bij de Rotterdam Energie Lunch in 'de Drijvende Bollen' gelegen in de Rijnhaven. De lunch wordt georganiseerd om het Rotterdamse netwerk van duurzame kennisinstellingen en de gemeente te versterken. Naast netwerken wordt er tijdens de lunch ook gesproken over de duurzame ambities van Rotterdam en hoe deze verwezenlijkt kunnen worden.

(Voor meer informatie: Karín Oostenbrink-Fraai, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 21)

Wethouder Baljeu bij Vastgoed Open

Op woensdag 8 september vindt de 7e Vastgoed Open plaats op de golfbaan van Rhoon. Voor deze golfdag zijn o.a. ontwikkelaars, gemeenten, architecten, makelaars, beleggers en bouwers uitgenodigd. De dag wordt afgesloten met een Vastgoed Netwerk diner om 19.30 uur. Wethouder Jeannette Baljeu (haven, verkeer en regionale economie) geeft na het voorgerecht een presentatie over Stadshavens.

(Voor meer informatie: www.vastgoedopen.com, tel. Theodore Kwaaitaal, tel: 06 - 5474 8051)

Wethouder De Jonge bij nationale recordpoging simultaan voorlezen

Onderwijswethouder Hugo de Jonge is donderdag 9 september vanaf 13.30 uur bij de nationale recordpoging simultaan voorlezen in het Nieuwe Luxor Theater, Posthumalaan 1. Ter gelegenheid van de zesde editie van de Week van de Alfabetisering lezen minimaal 15.000 kinderen verspreid over honderden locaties in het land gelijktijdig voor uit één boek. Vanuit het Nieuwe Luxor Theater volgen 1.500 kinderen samen met H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt de landelijke recordpoging. De Week van de Alfabetisering vindt jaarlijks plaats in september. Dit jaar is het thema: "Samen werken aan geletterdheid draait om twee letters: NU." Stichting Lezen & Schrijven en Stichting Lezen Jong en Oud adviseren om dagelijks 15 minuten te lezen. Uit onderzoek blijkt dat een kwartier lezen per dag de woordenschat bij kinderen (en ouderen) aanzienlijk vergroot. Dat is essentieel voor een goede taal- en leesontwikkeling en het voorkomen van laaggel etterdheid.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 5107 4786 of www.weekvandealfabetisering.nl)

Wethouder Van Huffelen opent grootste groene gevel van Europa

Vrijdag 10 september opent wethouder Alexandra Van Huffelen (Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte) de grootste groene gevel van Europa. Langs en op de parkeergarage Westblaak is in totaal 5000m2 groene gevel aangelegd. De parkeergarage is met subsidie van de gemeente Rotterdam voorzien van een korfstructuur van een lichtgewicht metalen gaasconstructie met wintergroene klimplanten (Hedera). Groene gevels reduceren fijnstof, stikstof en omgevingslawaai en leveren een bijdrage aan een groene en aantrekkelijke leefomgeving. Bovendien werken groene gevels in de zomer verkoelend - de stralingswarmte is minder - en wordt bij de parkeergarage Westblaak het regenwater hergebruikt. De start van de persbijeenkomst is 15.00 uur, het programma start om 16.00 uur en om 17.00 uur is de officiële handeling.

(Voor aanmeldingen en meer informatie: Nicolien Wirschell, communicatie Programmabureau Klimaat, 010 - 267 2930)

Rotterdammers denken mee over programma Duurzaamheid

Op zaterdag 11 september van 11.00 tot 16.00 uur, kunnen alle Rotterdammers in het Drijvend Paviljoen (de drijvende bollen in de Rijnhaven) hun ideeën voor een duurzame stad in 1 minuut 'pitchen'. Deelnemers leggen in 1 minuut het idee uit, vertellen wat ze daarvoor nodig hebben en wat ze zelf gaan doen om het idee te realiseren. Een deskundige jury, waaronder wethouder duurzaamheid, Alexandra van Huffelen, beoordeelt de presentaties op haalbaarheid en bijdrage aan een schone en economisch sterke stad. Daarnaast kunnen Rotterdammers op de website: www.rotterdam.nl./duurzaamin1minuut goede ideeën achterlaten en reageren op de inzendingen.

(voor meer informatie: Karín Oostenbrink-Fraai, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 510 747 21)

Wethouder Laan houdt toespraak bij Kunsthal Kookt

Wethouder Antoinette Laan (sport en recreatie, kunst en cultuur) houdt zondag 12 september om 14.00 uur een toespraak bij de vierde editie van KunsthalKOOKT, hét Festival voor de Echte Smaak. Op het festival kunnen bezoekers kennismaken met de beste streekproducten dat Nederland te bieden heeft. Vier dagen lang kan er worden geproefd. Het festival is opgezet om een zo breed mogelijk publiek te laten kennismaken met producten die worden geteeld met respect voor de seizoenen, vrij zijn van chemische bestrijdingsmiddelen en een gegarandeerde herkomst hebben. KunsthalKOOKT wil hiermee aandacht vragen voor eerlijk eten en drinken en een duurzame en gezonde eetcultuur bevorderen. Locatie is Kunsthal Rotterdam, aan de Westzeedijk 341

(Voor meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 1315 5120)

Burgemeester Aboutaleb geeft eerste college Museum Jeugd Universiteit

Zondag 12 september om 11.30 uur geeft burgemeester Ahmed Aboutaleb, samen met Frits Loomeijer (directeur Maritiem Museum) het eerste college van de Museum Jeugd Universiteit (MJU) in het Maritiem Museum. De MJU wil nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar op een laagdrempelige, serieuze manier kennis laten maken met museumcollecties. Het Historisch Museum en Natuurhistorisch Museum nemen ook deel aan de MJU. De musea zetten hun beste museumspecialisten in om kinderen tijdens zondagscolleges te vertellen over onderwerpen als navigatie op zee, evolutie, het bombardement en nog veel meer. De burgemeester vertelt de kinderen over Rotterdam als grote havenstad en waarom de haven ook voor hen belangrijk is.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 267 3410)

Wethouder Laan bij Kunstenfestival De Wereld van Witte de With

Wethouder Antoinette Laan (sport en recreatie, kunst en cultuur) is zondag 12 september om 15.30 uur bij de afsluiting van Kunstenfestival De Wereld van Witte de With. Het tweede weekend van september is traditiegetrouw het weekend van De Wereld van Witte de With. Dit kunstenfestival brengt drie dagen lang internationale, hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland. De nadruk ligt op kunst in de openbare ruimte door jonge vernieuwende makers uit Europa en Rotterdam. Daarnaast biedt het festival ruimte aan theater, mode, dans, muziek, film en fotografie. Meer dan dertig instellingen openen hun deuren om te laten zien wat zij in huis hebben. Locatie van de afsluiting is het Paviljoen van Museum Boijmans van Beuningen, aan de Mathenesserlaan 18-20.

(Voor meer informatie: Anne Helsen-Wijnen, Rotterdam Festivals, tel. 010 - 433 2511)

En verder...

is burgemeester Ahmed Aboutaleb op woensdag 8 september om 20.00 uur aanwezig bij de Naturalisatieceremonie in de hal van Publiekszaken in het stadhuis (ingang Doelwater). Tijdens de ceremonie krijgen de aanwezige nieuwe Rotterdammers officieel de Nederlandse nationaliteit.

(Voor meer informatie: Publiekszaken Rotterdam, Sara van Eijk, tel. 010 - 267 2371)

is burgemeester Ahmed Aboutaleb op vrijdag 10 september om 14.45 uur aanwezig bij de officiële opening van de meerjarige tentoonstelling "Laurenskerk Rotterdam, een Monument vol Verhalen" in de Laurenskerk, Grotekerkplein 1. De opening wordt verricht door ZKH Prins Willem Alexander.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 267 3410)