Evangelische Omroep

Nr.183
Hilversum, vrijdag 3 september 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 36

Ingang Oost, maandag 6 september, 19.30 uur, Nederland 1 Bij de 16-jarige Koen Schuitema is tijdens een turnoefening voor de zoveelste keer haar elleboog uit de kom geschoten.
Meneer Geurts meldt zich bij de Spoedeisende Hulp van het Meander Medisch Centrum, locatie Lichtenberg in Amersfoort, omdat hij bij het klussen met een bijl in zijn been heeft 'gehakt'. Meneer Van der Pol heeft last van benauwdheid en pijn tussen de schouders. Men vreest een longembolie.
De Ambulancedienst brengt mevrouw Weijman, zij heeft een zogenaamde 'kop-staart-botsing' met haar auto gehad.

Onverwacht Bezoek, maandag 6 september, 22.12 uur, Nederland 1 In deze aflevering van Onverwacht Bezoek een familiereünie tijdens een bruiloft in Marokko. Nadat de meeste kinderen uit hun eigen gezin waren uitgevlogen besloten Herman en Jettie Boonstra om naar Marokko te vertrekken om daar voor kansarme weeskinderen te zorgen. Vol overgave doen ze dit nu al tien jaar en behalve hun vier eigen kinderen, hebben ze nu ook nog acht pleegkinderen.

Iedereen woont inmiddels verspreid over de hele wereld. In Nederland, Marokko, Spanje en hun jongste zoon Wouter, zelfs helemaal in Brazilië. Maar als een van de kinderen gaat trouwen probeert de hele familie daarbij te zijn. Een mooie gelegenheid om weer even allemaal bij elkaar te zijn. Het huwelijk vindt in Marokko plaats en iedereen gaat er naar toe.

Dat deze reünie van alle acht pleegkinderen met de eigen kinderen van Herman en Jettie misschien voor de komende jaren de laatste zal zijn, kon toen niemand weten. Een paar maanden na het feest werden Herman en Jettie door de Marokkaanse autoriteiten het land uitgezet.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 7 september, 19.30 uur, Nederland 1 In deze aflevering van Afslag UMC Utrecht komen we de vierjarige Tim tegen. Zijn ouders kregen ruim een jaar geleden te horen dat hun zoon leed aan acute lymfatische leukemie. Voor Tim volgt een tijd van vele behandelingen, zowel chemokuren als bestralingen. Hij is kind aan huis in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Giel van Sisseren heeft keratoconus, een aandoening waarbij het hoornvlies (cornea) langzaam uitpuilt en dunner wordt. Om een hoornvliestransplantatie te voorkomen krijgt Giel een nieuwe behandeling, die de ziekte hopelijk kan stabiliseren. En de 81-jarige meneer Smeeman moet worden geopereerd aan een gevaarlijke verwijding van zijn lichaamsslagader. Dit zogeheten aneurysma is te vergelijken met een te hard opgepompte fietsband waar een zwakke plek inzit. Het is een tikkende tijdbom want als het bloedvat scheurt, dan is de kans op overlijden erg groot. Gelukkig is de zwakke plek bij meneer Smeeman op tijd ontdekt.

In Afslag UMC Utrecht volgen we patiënten en medewerkers in een van de grootste academische ziekenhuizen van ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Catherine voor de Verandering, dinsdag 7 september, 18.25 uur, Nederland 2 Catherine gaat op pad met mensen die beweren totaal veranderd te zijn door hun bekering tot God. Zij onderzoekt hoe echt die verandering is en zijn deze gelovigen nu beter af? Wim van Zanten (41) sleet eenderde van zijn leven achter de tralies. Hij was een fanatieke Feyenoord-hooligan en ex-bankrover. Wim heeft zijn criminele verleden vaarwel gezegd. Nu knokt hij als 'straatvechter voor Jezus' en wil zoveel mogelijk mensen winnen voor het geloof. Catherine ontmoet Wim en onderzoekt de ommezwaai van boef naar evangelist.

XMIX, woensdag 8 september, 13.55 uur, Nederland 3 In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van XMIX komen de 3 helden weer in actie. Dax, Xena en Exel komen uit hun computergame en gaan op zoek om de beroemde wedstrijd hond Rexie terug te vinden. De hond is waarschijnlijk gestolen bij een hondenwedstrijd. Zoals altijd geeft politieagent Anton de 3 X-jes de opdracht om voor hem de misdaad op te lossen. Natuurlijk is dit voor XMIX geen probleem alhoewel.. eerst moeten ze nog even uitzoeken wat een hond is en wat een wedstrijd is. Natuurlijk lukt het ze net op tijd om er achter te komen hoe alles zit.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Klaas Gaat Illegaal, woensdag 8 september, 20.30 uur, Nederland 3 In Klaas Gaat Illegaal volgt presentator Klaas van Kruistum het leven van de moderne gastarbeiders in Nederland. Wat drijft hen, hoe ziet hun leven in Nederland eruit en hoe gaan wij met hen om? Om dit laatste aan den lijve te ondervinden gaat Klaas vermomd als de Hongaarse Roemeen Nikolai Cretu en duikt onder in een wereld waar manipulatie en illegaliteit op de loer ligt.

Hoedoejijdat.nu, zondag 9 september, 24.00 uur, Nederland 2 Annelies
'Ik ben een dertiger met een druk leven: ik ben getrouwd met Kees, we hebben een tweeling van vijf, ik heb een baan voor 20 uur per week en ik wil heel graag mijn sociale contacten ook bijhouden. Maar ik kom tijd en energie te kort om mijn huishouden op orde te brengen en te houden. Als ik van plan ben iets op te ruimen in huis, dan begin ik er wel aan, maar doordat ik teveel dingen tegelijk te wil doen, verlies ik 't overzicht en maak ik het niet af. En daar baal ik van. Ik heb moeite met plannen, opruimen en doorzetten. Misschien wil ik ook wel teveel. Hebben jullie tips voor me?'

Met deze vraag van Annelies begint de uitzending van Hoedoejijdat.nu deze week. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en heeft tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige bij zich. Een van de tips die Annelies krijgt, is om met de hulp van een professional organizer een rommelkamer in haar huis op te ruimen. Zo leert ze bijvoorbeeld om direct bij het opruimen al te beslissen wat er met de spullen moet gebeuren: in de vuilnisbak, naar de kringloop of bewaren. Ondertussen gaat Mirjam Bouwman op zoek naar mensen die net als Annelies moeite hebben met plannen, opruimen en doorzetten...

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 10 september, 14.40 uur, Z@pp De kip en het ei

Dop en Kurk zoeken eieren. Maar ze vinden een dood kipje! Dop moet erom huilen. Elly vertelt een verhaal over twee zussen, die moesten ook huilen. Dop snapt het verhaal helemaal!

Dop en Kurk gaan het kipje begraven. Maar Dop kan niet meer stoppen met huilen. En Kurk wil hem troosten, maar dat gaat steeds niet goed. En die Dop huilt maar door! Poeh, gelukkig, Kurk krijgt een idee!

De Dorpsdokter, vrijdag 10 september, 19.27 uur, Nederland 1 Deze zomerse aflevering begint met Roelof en zijn grote hobby, de koeien. Hij inspecteert en repareert waar nodig het hek voor hij visites gaat rijden. Bij Rosemarie komt Anne Roos de Boer met haar moeder. Ze heeft waterpokken en Rosemarie legt uit, dat ze, als ze zich niet al te ziek voelt, het best gewon naar school kan gaan. Bij Piet komt David de Graaf met zijn ouders. Zijn ouders zijn erg actief voor een vereniging van kinderen met het Down-syndroom. David heeft last van zijn oren en die moeten worden uitgespoten.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 11 september, 9.30 uur, Nederland 3 Ze zeggen dat meisjes veel meer kletsen dan jongens en dat meisjes ook veel meer woorden gebruiken om iets te vertellen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Voor iedereen die wel eens huisarrest heeft zie je vandaag de ultieme ontsnappingstest uit het raam. Ook de oven zetten we vandaag weer lekker hoog aan. En wie zijn er eigenlijk handiger? De jongens of de meiden?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 11 september, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt vanuit de Laurenskerk met het Chr. Gem Drechtsteden Koor Praise Him, het kleinkoor Concertino o.l.v. Martin Zonnenberg begeleid door het Hineni Symfonie Orkest, Martin Mans, Arjan Breukhoven en soliste Marjo van Someren. Wat begon als een eenmalig initiatief, een concert op 21 januari 2006, is uitgegroeid tot een volwaardig orkest. In volledige bezetting bestaat het orkest uit ongeveer 65 leden. Het overgrote deel hiervan bestaat uit professionele musici, aangevuld met conservatoriumstudenten en enkele getalenteerde amateurs. De orkestleden hebben een tweetal zaken gemeen, te weten, liefde voor muziek en liefde voor het volk Israël.

Rail Away, zaterdag 11 september, 19.55 uur, Nederland 2 Stoom in Wales
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Het groene Wales wordt ook wel de achtertuin van Engeland genoemd. Een prachtige omgeving om per stoomtrein te ontdekken en je te laten verrassen. In deze uitzending ligt de wereld aan je voeten in Portmeirion, steek je de Devils Bridge over en kom je bij Snowdonia in hoge sferen.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 12 september, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer krijgt vaak uitnodigingen van trouwe kijkers om eens langs te komen en dit keer ontving hij zo'n bijzondere brief, dat hij graag op het verzoek wilde ingaan. De uitnodiging kwam van Edwin van der Horst, die dierenverzorger is op "de Klinkboerderij". Dit is een kinderboerderij in Ermelo op het terrein van 's-Heerenloo, waar veel mensen wonen met een verstandelijke beperking. Edwin is een van die mensen en hij komt elke dag helpen op de boerderij. Hij verzorgt er o.a. de herten en de geiten. Samen met zijn begeleider Aart, geeft hij ds. Van der Veer een rondleiding. Edwin laat ds. Van der Veer kennismaken met allerlei dieren die daar rondlopen, maar ook met enkele andere dierenverzorgers: Erica, die de konijnen verzorgt, haar zus Marjolien bij de cavia's en Goosen zorgt voor de schapen en de koeien. En allemaal kijken ze regelmatig naar Nederland Zingt op Zondag, ze kennen hun ds. Arie heel goed! Dit alles geeft ds. Van der Veer genoeg stof voor een overdenking, die hij deze keer samen met de dierenverzorgers houdt.

Planet Earth, zondag 12 september, 19.15 uur, Nederland 2 Bergen
Als mensen een bergtop beklimmen, hebben ze het gevoel dat ze die veroverd hebben. Toch zullen ze in die vijandige omgeving nooit meer zijn dan bezoekers. Planet Earth laat ons kennismaken met de 'echte' bergbeklimmers, en komt erachter hoe zij op de machtigste pieken van de aarde kunnen overleven. In de bergen leven enkele van de schuwste en geheimzinnigste dieren op aarde. In deze aflevering zien we hoe zij met de uitdagingen van het bergleven weten om te gaan. In Ethiopië waagt Planet Earth zich in het hart van een vulkaan, waar ze een van de vreemdste verschijnselen op aarde aantreffen: een lavameer dat al ruim honderd jaar lang regelmatig uitbarst. Dezelfde krachten vormden het Simien-gebergte, waar een groep van rond de duizend Gelada-bavianen leeft. In het Andes-gebergte probeert een familie van vijf poema's zich staande te houden in het meest onstabiele weer van onze planeet. En in de Rocky Mountains weerstaan grizzlyberen een lawine op volle sterkte, door een winterslaap te houden in holen die zich in de gevaarlijke hellingen bevinden. In de zomer beklimmen de beren de bergtoppen, op zoek naar motten, die ze bij duizenden tegelijk verslinden. Van de bevroren kern van een Alpengletsjer tot en met de grootste gletsjer ter wereld, zijn deze torenhoge pieken een tehuis voor het hoogst levende roofdier op aarde, de sneeuwpanter. De indrukwekkende beelden van een sneeuwpanter die in de Pakistaanse bergen jaagt, zijn een wereldprimeur. Het dierenspektakel gaat door met de eerste opnamen van een wilde reuzenpanda die haar jong van een week oud zoogt in een berggrot in China, en een vlucht aan de zijde van jufferkranen die de oversteek proberen te maken over de Himalaya's, het grootste gebergte op aarde.


---
Noot voor redactie,