Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 3 september 2010

Start conservatie Zelhemmer barak

Herinneringscentrum hervat samenwerking met Duitse jongeren

In verschillende episodes in de geschiedenis werden in de barakken van kamp Westerbork sinds 1939 verschillende bewoners gehuisvest. Eind jaren '60 wordt besloten het kamp af te breken. Terwijl symbolische monumenten de leegte op het voormalig kampterrein opvullen, slijten de barakken een anoniem, tweede leven als opslagplaats of veeverblijf op boerderijen. Hoezeer dit de barakken heeft aangetast, blijkt anno 2010, als het Herinneringscentrum Kamp Westerbork werkt aan de terugkeer van resterende exemplaren.

In juni slaagde het Herinneringscentrum Kamp Westerbork erin een barak uit Zelhem terug te halen, na jarenlange dienst als kippenschuur en opslagruimte voor landbouwmachines. Het karwei werd uitgevoerd in samenwerking met het Zentrum für Arbeit des Landkreises Leer, een Duitse instelling die zich richt op koppeling van arbeidsmarktintegratie met sociale integratie. Binnen dit centrum legt de Arbeitskreisschule Rhauderfehn zich toe op scholing en integratie van werkeloze jongeren in achterstandssituaties. Na eerst betrokken te zijn geweest bij de verhuizing in juni, zal dit onderdeel ook meewerken aan de conservering van de Zelhemmer barak.

Centraal uitgangspunt in het beleid van het Zentrum vormt de opzet van grensoverschrijdende projecten. Langs deze weg is het mogelijk wederzijds te leren en zodoende vooroordelen te verminderen, in het bijzonder ten aanzien van buitenlanders in de eigen omgeving. Vanuit dit oogpunt mag het niet verrassend heten dat de Oosterburen aansluiting vinden bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat naast een bijdrage aan bestrijding van racisme en discriminatie via deze samenwerking haar maatschappelijk taak wenst te vervullen. De instelling doet dit ook al door haar begeleiding van taakgestraften en mensen in achterstandssituaties.

Maandag 6 september zal er gestart worden met de conservering van het materiaal.




Ingezonden persbericht