Provincie Groningen

economie in balans

Ecologie en economie in balans

Afspraken over economische ontwikkelingen in de Eemsdelta

De Eemshaven en de haven van Delfzijl zijn de laatste jaren steeds meer in trek bij bedrijven. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor het aangrenzende Waddengebied (inclusief de Eems-Dollard). Om de balans tussen de economische ontwikkelingen van de havenregio's en het waardevolle Waddengebied te bewaren, zijn we begin dit jaar gestart met het project 'Ecologie en economie in balans'. Met het project willen we een stevige basis leggen voor langdurige samenwerking in de Eemsdeltaregio met brede steun voor verdere ontwikkelingen in dit gebied.

Spanningsveld

We vinden de economische ontwikkeling van onze zeehavens heel belangrijk, maar we voelen ons ook verantwoordelijk voor de kwetsbare natuur en het karakteristieke landschap. Hiertussen zit een spanningsveld. De zeehavens groeien en het aantal vergunningaanvragen in de Eemsdeltaregio neemt de laatste jaren toe. Om deze groei in goede banen te kunnen leiden is het van belang dat we met alle betrokken partijen nadenken over welke economische ontwikkelingen in de Eemshaven en de haven van Delfzijl mogelijk zijn, zonder daarbij de natuurlijke en landschappelijke waarde van het Waddengebied aan te tasten.

Een kreek in het rietland
Een kreek in het rietland

Wat willen we bereiken?

In het project 'Ecologie en economie in balans' willen we samen met gemeenten, ministeries, natuurorganisaties en bedrijven afspraken maken over de economische ontwikkelingen van de Eemshaven en de haven van Delfzijl. Dat betekent dat we het samen eens moeten zijn over hoeveel de natuur, het landschap en het milieu in het Waddengebied kunnen verdragen. De zogenaamde ecologische draagkracht. We willen daarover afspraken maken. Zulke gezamenlijke afspraken zijn belangrijk, omdat iedereen zich dan verantwoordelijk voelt voor een goede balans tussen de economische ontwikkelingen en de kansen voor natuur, landschap en milieu.
De afspraken kunnen ons ook helpen om het verlenen van de noodzakelijke vergunningen, bijvoorbeeld de natuurbeschermingswetvergunning en de milieuvergunning, eenvoudiger te maken.

Inzicht in knelpunten en belangen

Gemeenten, waterschappen, bedrijven en natuur- en milieuorganisaties in het Eemsdeltagebied hebben ieder hun eigen ideeën over hoe het verder moet met het gebied en ze hebben bovendien hun eigen belangen. Dat veroorzaakt knelpunten. In het voorjaar van 2010 zijn uit interviews met deze partijen diverse knelpunten op tafel gekomen. Voorbeelden zijn: de buizenzone, vertroebeling van de Eems-Dollard door baggeractiviteiten, windenergie en geluidsoverlast. Ook hebben we meer inzicht gekregen in elkaars belangen.

Kennis samenbrengen

Onze volgende stap in het project is het samenbrengen van de kennis van alle partijen over het gebied. Bijvoorbeeld over de kwaliteit van lucht en water, plant- en diersoorten en het landschap. Dit moet ons helpen om het samen eens te worden over de economische groei van de havens in relatie tot de ecologische draagkracht van het Waddengebied (natuur, landschap en milieu). Daarbij gaat het ons niet alleen om behoud van de natuur, maar zeker ook om herstel en ontwikkeling. Bovendien maken we in deze fase van het project een soort checklist (toetsingskader) om vast te kunnen stellen of vergunningen van bedrijven aan de voorwaarden voldoen. De bedoeling is dat eind dit jaar de eerste resultaten van het project klaar zijn.

Ontwikkelingsvisie Eemsdelta

Het project 'Ecologie en economie in balans' staat niet op zichzelf. De afspraken die we binnen dit project met de gemeenten, waterschappen, bedrijven en natuur- en milieuorganisaties in de Eemsdeltaregio maken, nemen we ook op in de ontwikkelingsvisie Eemsdelta. Deze ontwikkelingsvisie stellen we op, samen met gemeenten, waterschappen, bedrijven en natuur- en milieuorganisaties in de Eemsdeltaregio. Neem contact op over deze pagina
Print deze pagina

Natura 2000-gebieden

Europese afspraken beschermen bijzondere natuurgebieden als de Waddenzee.
Natura 2000-gebieden Lees verder

Beschermen van bewoners

Met een beheerplan beschermen we de bijzondere dieren en planten in de Waddenzee en de Noordzeekustzone.
Beschermen van bewoners Lees verder

De Wadden: werelderfgoed

De Waddenzee heeft de status van Werelderfgoed. Samen met Fryslân en Noord-Holland beschermen we dit bijzondere gebied. De Wadden: werelderfgoed Lees verder

Leestip


* Ontwikkelopgave voor het Eemsdeltagebied