Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 september 2010

Lintje voor hoogleraar sociale wetenschappen Arie de Ruijter

Hoogleraar sociale wetenschappen Arie de Ruijter heeft op 6 september een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van de burgemeester van Tilburg Peter Noordanus, vanwege zijn bijzondere wetenschappelijke en bestuurlijke verdiensten. De uitreiking vond plaats in de aula van de Universiteit van Tilburg tijdens de opening van het academisch jaar. De Ruijter is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De commissie van voordracht roemde hoogleraar De Ruijters kwaliteiten als wetenschapper en leermeester met een grote nationale en internationale reputatie. Hij is volgens de commissie ook een buitengewoon bestuurder en adviseur zowel in universitaire kringen als daarbuiten voor tal van andere instanties en organisaties, nationaal en internationaal. De Ruijter kreeg zijn lintje ter gelegenheid van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Decorandus Arie de Ruijter (64) studeerde Culturele Antropologie aan de Universiteit Utrecht en was werkzaam als wetenschappelijk medewerker en wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Universiteit Utrecht. In 1977 promoveerde hij op het proefschrift `Claude Levi-Strauss, een systeemanalyse van zijn antropologisch werk'. Tot 2003 was hij hoogleraar Culturele en Sociale Antropologie en daarna hoogleraar Vergelijkende Studie van Multiculturele Samenlevingen aan de Universiteit Utrecht.

In 2000 werd hij door de universiteit van Tilburg aangetrokken als hoogleraar en ook benoemd tot decaan van de Faculteit Sociale Gedragswetenschappen. Hij kreeg als opdracht mee om de faculteit te versterken. Onder zijn leiding werd een sterke faculteit opgebouwd met een positie in de voorhoede van de sociale wetenschappen. Van 2005-2007 was hij ook decaan van de Faculteit Communicatie en Cultuur. In 2006 werd De Ruijter gevraagd om de oprichting van de Faculteit der Geesteswetenschappen voor te bereiden en als decaan te leiden. In 2007 werd deze nieuwe faculteit opgericht, waarvan hij tot op heden decaan is.

De Ruijter heeft, al dan niet in het verlengde van zijn hoofdfunctie, een groot aantal bestuurlijke functies vervuld. Niet alleen binnen de universiteiten van Tilburg en Utrecht maar ook voor de NWO, de KNAW, de onderzoekschool CERES, de onderzoeksinstituten IVO en IVA, de COS, de AIV en de UNESCO.