Groen!

Groen! wil oplossing voor schromelijk tekort aan woonwagenterreinen

door Bart Caron (Vlaams parlementslid) op 6 september 2010

Groen! steunt Gouverneur André Denys in zijn oproep om werk te maken van meer woonwagenterreinen. Vier doortrekkersterreinen per provincie zijn absoluut noodzakelijk om de grootste problemen op te lossen. Groen! roept de minister die bevoegd is voor Integratie, Geert Bourgeois, op samen met de Gouverneurs van alle Vlaamse provincies een structurele oplossing uit te werken. Bart Caron: âOver een periode van 2 tot 3 jaar is er nood aan 500 extra plaatsenâ.

Burgemeester Termont deed, samen met enkele andere burgemeesters een oproep aan de 'hogere overheden' om het probleem van het tekort aan verblijfsplaatsen voor zigeuners aan te pakken.

Gouverneur André Denys wil een concreet voorstel van aanpak aan de gemeentebesturen doen. Hij overlegde vorige week met de burgemeesters en ziet maandag en dinsdag verschillende Belgische zigeunerfamilies.

Er zijn in Vlaanderen een aantal residentiële woonwagenterreinen met ongeveer 475 standplaatsen. Het zijn bijna allemaal gemeentelijke terreinen. Er is een duidelijk tekort aan standplaatsen, met wachtlijsten tot gevolg. Op de gemeentelijke terreinen kan ongeveer de helft van de Vlaamse woonwagengezinnen terecht. Er zijn slechts drie particuliere terreinen die in orde zijn met de nodige stedenbouwkundige vergunningen.
Voor doortrekkers zijn er momenteel in Vlaanderen slechts vier gereglementeerde terreinen, waar ongeveer twintig wagens tegelijk terecht kunnen (Kortrijk, Gent, Antwerpen, Huizingen). Dat zijn er veel te weinig.

Er trekken ongeveer 1000 wagens van Roma en Voyageurs door het land. Dat betekent niet meer of niet minder dan dat er zowat 900 illegaal ergens gaan staan. Dat zorgt vaak en frequent voor spanningen en voor problemen.

Om die problemen op te lossen moeten er veel meer terreinen komen per provincie. Er wordt aangenomen dat vier doortrekkersterreinen per provincie absoluut noodzakelijk zijn om de grootste problemen op te lossen. Ook voor de residentiële woonwagenterreinen moeten gemeenten en provincies gestimuleerd worden. De Vlaamse overheid is zich bewust van dat probleem. Daarom geeft het subsidies voor de aankoop, de inrichting, de renovatie en de uitbreiding van woonwagenterreinen. De Vlaamse overheid betaalt tot 90% van de kosten. En toch wordt er amper op deze regeling beroep gedaan. Het is duidelijk dat de gemeentebesturen, behalve die vier, niet willen dat er een woonwagenterrein komt in hun gemeente. Ze schuiven deze 'problemen' liever door naar andere gemeenten.
Daarnaast moet het voor particulieren gemakkelijker worden een vergunning krijgen voor een residentieel woonwagenterrein. Er moeten haalbare en heldere criteria komen voor de beoordeling van stedenbouwkundige aanvragen. Meer vergunningen voor particuliere woonwagenterreinen helpen het prangende tekort aan degelijk uitgeruste woonwagenterreinen verminderen.

Groen! juicht het initiatief van Gouverneur Denys van Oost-Vlaanderen toe en roept de minister die bevoegd is voor Integratie, Geert Bourgeois, op om de Gouverneurs van alle Vlaamse provincies een gelijkaardige opdracht te geven. Dat kan hij makkelijk, want hij is als minister ook de voogdijminister van de provincies en de feitelijke baas van de gouverneurs.

Bart Caron zal minister Bourgeois in de commissie Binnenlands Bestuur interpelleren over deze thematiek en bij hem polsen naar de geplande inspanningen om het aantal woonwagenterreinen en -standplaatsen te verhogen.

Bart Caron - 0477495810
Vlaams volksvertegenwoordiger

Elke Decruyenaere - 0486762448
Fractieleider Groen! Gent

Contact: Jonas Dutordoir -