De Nederlandse Bank

Monument voor de 'Bankier van het verzet'

Nieuwsbericht

Datum 6 september 2010

DNB-directeur Henk Brouwer en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hebben vrijdag 3 september een monument onthuld ter ere van Walraven van Hall.

Walraven van Hall was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de oprichters van het Nationaal Steunfonds, de bank van het verzet. Met geld uit het Fonds werden talloze verzetsactiviteiten gefinancierd, van illegale kranten tot de steun aan onderduikers. Van Hall was betrokken bij een grote bankroof: met toestemming van de Nederlandse regering in Engeland en de afgetreden Bankpresident Trip wist het Steunfonds voor 50 miljoen gulden aan staatspromessen te `stelen' uit de kluizen van de Nederlandsche Bank. In de winter van 1945 werd Van Hall gearresteerd en gefusilleerd.
Monument Walraven van Hall
Het monument voor Van Hall staat op het Frederiksplein in Amsterdam, vlakbij het gebouw van de Nederlandsche Bank. Het in brons uitgevoerde kunstwerk, een geknakte en met kogels doorzeefde boom, is een initiatief van de Stichting Monument Walraven van Hall, het Verzetsmuseum Amsterdam en de Gemeente Amsterdam. Het beeld is vervaardigd door de Spaanse kunstenaar Fernando Sanchez Castillo.

In de bijlage vindt u de speech van Henk Brouwer bij de onthulling van het monument.

Links


* Walraven van Hall

Downloads


* Speech DNB directeur Henk Brouwer - Monument Walraven van Hall (PDF: 15,5 Kb)

---