ECORYS start pilot Mobiliteitsleasing in Maastricht

6 september 2010 - Op 6 september start in
Maastricht een pilot rond mobiliteitsleasing. Met deze pilot beogen De pilot - een initiatief van ECORYS - beogen overheden, werkgevers en leasemaatschappijen de bereikbaarheidsproblemen in en rond de stad (die optreden als gevolg van de aanleg van de A2-tunnel door de stad) aan te pakken. Naast de start van de pilot is op 6 september ook een speciale website over mobiliteitsleasing gelanceerd.

Wat is mobiliteitsleasing?
Mobiliteitsleasing is de verzamelnaam voor diensten die van de leaseauto een eigentijds mobiliteitsproduct maken. Dit gebeurt door de leaseauto om te vormen tot een persoonlijk mobiliteitsbudget. De werknemer gebruikt dit budget om van A naar B te komen. Zo kan de werkgever zonder extra te investeren de kosten voor de leasevloot beter beheersen. De werknemer krijgt de vrijheid en het gemak om zelf te bepalen hoe hij reist: hij krijgt de beschikking over één pas waarmee hij kan kiezen voor het gebruik van leaseauto, openbaar vervoer of OV-fiets. Door bewust om te gaan met dit budget en te kiezen voor goedkope alternatieven kan de leaserijder potentieel aanzienlijke besparingen realiseren en zelfs geld overhouden van zijn persoonlijk budget.

Bijeenbrengen van partijen en belangen
Middels mobiliteitsleasing worden de belangen van autolease-maatschappijen, overheden en werkgevers bijeen gebracht. Tijdens spitsuren kan het aandeel van leaseauto's in het verkeer rond de steden oplopen to wel 50%. Het persoonlijk mobiliteitsbudget zal in stedelijke gebieden naar verwachting leiden tot een aanzienlijke vermindering van het aantal verreden leaseautokilometers (leaserijders kiezen vaker voor alternatieven en laten de auto staan als hen dat uitkomt en/of voordeel oplevert en minder leaseauto's in de spits betekent betere doorstroming en bereikbaarheid. Voor werkgevers betekent mobiliteitsleasing dat zij hun medewerkers een aantrekkelijker pakket kunnen aanbieden met meer flexibiliteit, alternatieven voor de auto én de mogelijkheid geld uit hun persoonlijk mobiliteitsbudget over te houden. Voor leasemaatschappijen biedt mobiliteitsleasing de mogelijkheid om nieuwe vormen van dienstverlening samen te stellen en aan te bieden en te komen met duurzame alternatieven voor het klassieke autogebruik.

Pilot in Maastricht
De pilot die op 6 september in Maastricht van start gaat omvat een samenwerking van overheden, werkgevers en leasemaatschappijen en heeft als doel het hoofd te bieden aan de bereikbaarheidsproblematiek in en rond Maastricht, die ontstaan door de aanleg van de A2-tunnel door de stad. Werkgevers zullen voor 500 werknemers het klassieke leasecontract vervangen door een mobiliteitsleasecontract met persoonlijk budget. Dit moet hen stimuleren vaker te kiezen voor alternatieve vervoersvormen, wat zal leiden tot minder auto's die deelnemen aan het verkeer in/rond de stad, en dus tot betere bereikbaarheid van Maastricht. De voor deze pilot benodigde ritregistratiesystemen worden gefinancierd door de overheden, de leasemaatschappijen zetten zich in om de nieuwe producten professioneel te introduceren.

Naar verwachting zullen door deze pilot dagelijks tot 100 auto's minder aan het verkeer deelnemen en in de files staan; dit is ongeveer 5% van het totaal aantal auto's dat van de weg zal moeten om de doorstroming ten tijde van de tunnelbouw te garanderen.

Speciale website
Op 6 september is een speciale website rond mobiliteitsleasing gelanceerd: www.mobiliteitsleasing.com. Op deze website vindt u meer uitleg en informatie rondom het concept mobiliteitsleasing en de pilot in Maastricht.

Bent u benieuwd hoe mobiliteitsleasing u kan helpen om zonder extra investering de kosten voor uw leasevloot beter te beheersen, de werknemertevredenheid te vergroten en de bereikbaarheid te verbeteren? Bent u geïnteresseerd hoe mobiliteitsleasing kan bijdragen aan het halen van de convenantdoelstellingen van de Taskforce Mobiliteitsmanagement? Wij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Robert Galjaard
M 06 512 251 70

Lucas Wildervanck
M 06 532 801 39

W www.mobiliteitsleasing.com