Gemeente Diemen


Eerste Diemense gastouder in landelijk register

Vandaag is de eerste Diemense gastouder opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Wethouder Ruud Grondel ging langs bij mevr. Elzenaar-van der Hart om haar te feliciteren met deze mijlpaal.

Opname in dat register is nodig omdat ouders vanaf 2011 alleen recht hebben op de kinderopvangtoeslag als hun kind door een in het LRK geregistreerde gastouder (of instelling) wordt opgevangen. Op dit moment hebben zich in Diemen 6 gastouders aangemeld met een aanvraag tot registratie in het Landelijk Register Kinderopvang. De verwachting is dat zich in Diemen meer dan 35 gastouders zullen aanmelden voor opname in het register. Wethouder Grondel: 'Ik vind het belangrijk om dit moment te markeren. Het geeft aan dat we als gemeente belang hechten aan goede en betaalbare kinderopvang. Maar het is ook belangrijk dat ouders en opvanginstellingen weten wat er gaat veranderen en dat er nieuwe eisen zijn.'

Nieuwe eisen
Dit jaar gelden al strengere regels voor gastouderopvang, en ook voor gastouderbureaus, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Ouders die nu gebruikmaken van gastouderopvang behouden nog wel hun recht op kinderopvangtoeslag, ook als hun gastouder niet aan de nieuwe deskundigheidseisen voldoet. Maar willen de ouders dat recht in 2011 behouden, dan moet de gastouder wel aan de nieuwe kwaliteitseisen voldoen én in het Landelijk Register Kinderopvang zijn opgenomen. Gastouders moeten daarvoor dit jaar via een geregistreerd gastouderbureau voor 1 oktober een aanvraag tot registratie bij de gemeente en voor 31 december aan de bijbehorende kwaliteitseisen voldoen.

---