Universiteit Leiden

Prof.dr. Robbert Dijkgraaf reflecteert op wetenschap

Spreker prof.dr. Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, ging bij de opening van het academisch jaar in op zijn deelname aan de InterAcademy Council die het VN-klimaatrapport beoordeelde. Het Klimaatrapport maakt het grote dilemma van de wetenschap weer duidelijk, aldus Dijkgraaf: afstand versus betrokkenheid. Rector magnificus en voorzitter prof.mr. Paul van der Heijden maakte zich sterk voor bekostiging op basis van profiel.

Universiteit belangrijk in kenniseconomie


Het thema van Dijksgraaf lezing was De waarde van wetenschap. âDe transformerende werking van wetenschappelijke kennis op onze samenleving is moeilijk te onderschattenâ, zei Dijkgraaf. Ook benadrukte hij de rol van de universiteiten voor de kenniseconomie. âVele partijen lopen elkaar voor de voeten en eigenen zich een rol toe: politici en schooldirecteuren, werkgevers en vakbonden, laboratoria en academies. Maar in dit tumult is een bijzondere rol, ik zou zeggen de absolute hoofdrol, weggelegd voor universiteiten.â

Afstand en verbinding

Dijkgraaf meent dat wetenschap en universiteiten zich enerzijds op gepaste afstand van de maatschappij moeten plaatsen om zo hun onafhankelijkheid te kunnen bewaren. Anderzijds moet de wetenschap zich verbinden: zich bemoeien met de vraagstukken van deze tijd en bruggen bouwen naar beleid en politiek. Dat is soms lastig, zo zei hij, want volgens Robert May is wetenschap georganiseerd scepticisme. Met andere woorden: er zijn altijd vragen en onzekerheden. âDe wetenschap moet weten waar haar grenzen liggen en waar het stokje aan de politiek moet worden overgegevenâ, aldus Dijkgraaf.

IPCC-rapport

Dijkgraaf ging in op de gang van zaken rond het van de VN, dat met een scherp bekritiseerd rapport kwam over de klimaatverandering. Hij maakte deel uit van de InterAcademy Council (IAC) die het rapport nog eens tegen het licht hield. De IAC was positief kritisch en liet vooral zien dat naast het onderzoek zelf ook de organisatie en het management van de wetenschap en het wetenschappelijke advies alle aandacht vereist.Â

Media

Dijkgraaf zei in zijn toespraak over de media: âIedereen probeert de boodschap zijn kant uit te draaien.â Ook bemerkte hij âeen duidelijk georkestreerde poging (..) van een klein gedeelte van de pers om de positief kritische analyse, die zich voornamelijk op het management en de organisatie richtte, te gebruiken om nu eens voor altijd de rol van het menselijk handelen bij klimaatverandering onderuit te halen.â

Duidelijk profiel kiezen

Rector magnificus Paul van der Heijden: âLeiden wil studenten opleiden tot kritische wereldburgers.â

Rector magnificus Paul van der Heijden: âLeiden wil studenten opleiden tot kritische wereldburgers.â

Van der Heijden omarmde in zijn toespraak de profielbekostiging. In april verscheen het rapport van de Commissie Toekomst Bestendig Hoger Onderwijsstelsel, kort gezegd de commissie Veerman. De commissie vindt het huidige universitair bestel niet toekomstbestendig: teveel studieuitval, te weinig uitdaging voor talent en te weinig flexibiliteit om tegemoet te komen aan de behoefte van student en arbeidsmarkt. De commissie beveelt universiteiten aan om een duidelijk profiel te kiezen.

Breed georiënteerd

Volgens Van der Heijden is het Leidse profiel al helder. De Universiteit Leiden is breed georiënteerd en kent dus een breed scala van onderzoeksgebieden waarop tevens onderwijs wordt gegeven. De meeste vragen een internationale oriëntatie van staf en studenten. De Leidse universiteit is voorts een onderzoeksuniversiteit, die in het bijzonder excelleert op elf profileringsgebieden die dan ook extra impulsen krijgen.

Kritische wereldburgers

Op het gebied van de academische vorming wil Leiden de studenten opleiden en vormen tot kritische wereldburgers die met intellectuele bagage de wereld in willen trekken. En: de Universiteit Leiden is gevestigd in twee plaatsen: in Leiden en Den Haag. Universiteit en gemeente hebben zelfs samen een brief aan de minister geschreven met daarin de vraag Den Haag officieel als vestigingsplaats te erkennen.

Samenwerking

Tot het Leidse profiel horen volgens Van der Heijden ook de nauwe samenwerkingsverbanden: lokaal in het LUMC en het Bio Science Park, regionaal met de Erasmusuniversiteit in Rotterdam en de Technische Universiteit Delft. Maar vooral met Den Haag. Op het gebied van de kunsten, en met name op de Campus Den Haag waar men onderwijs geeft en onderzoek doet op het gebied van vrede, veiligheid, recht, en bestuur. En waar vandaag het Leiden University College The Hague van start is gegaan.

Capaciteitsbekostiging

De vakbonden voerden actie bij de opening van het academisch jaar, voor een betere cao waarin koopkrachtbehoud en werkzekerheid zijn gegarandeerd.

De vakbonden voerden actie bij de opening van het academisch jaar, voor een betere cao waarin koopkrachtbehoud en werkzekerheid zijn gegarandeerd.

Bij deze ontwikkelingen profiel hoort geen diplomabekostiging, geen volumebekostiging, maar capaciteitsbekostiging. Aangepast aan het profiel, de daarbij gewenste hoeveelheid studenten en de prestaties die de universiteit denkt te bereiken.

Mr. K.J. Cath-prijs voor SIFE

De studentenorganisatie SIFE, Students in Free Enterprise kreeg tenslotte de Mr. K.J. Cath-prijs 2010 die elke twee jaar tijdens de opening van het academisch jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisaties waarmee de universiteit positief wordt geassocieerd. SIFE
- âa head for business, a heart for the worldâ- organiseert projecten in onder meer Zuid-Amerika die gericht zijn op sociaal-economische versterking.

Reggae & Ratelslangen

Alle bezoekers van de opening kregen na afloop het boek Reggae & Ratelslangen. Ratio en emotie van baanbrekende Leidse wetenschappers. Dit boek verschijnt bij Leiden University Press ter gelegenheid van het 87^ste Lustrum van de Universiteit Leiden.

Ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar is Vice-Rector Magnificus Rietje van Dam in de nacht van 6 op 7 september te gast in het radioprogramma Casa Luna om 0.00 uur op radio 1.

(6 september 2010/Corine Hendriks)

* Openingstoespraak academisch jaar 2010-2011 prof.mr. P.F. van der Heijden

* Toespraak prof.dr. Robbert Dijkgraaf: De waarde van de wetenschap