D66

maandag 6 september 2010

D66:Iran moet dubbele nationaliteit erkennen

Europarlementslid Marietje Schaake vindt dat de Europese Commissie en de Raad het aantal EU burgers met Iraanse achtergrond in kaart moet brengen.

dubbele nationaliteit

Volgens Schaake roept de zaak van Zahra Bharami, de Nederlands-Iraanse die in een Iraanse cel zit, vragen op over hoe Iran met Europese burgers omgaat. Bahrami heeft, net als talloze andere mensen van Iraanse afkomst, een dubbele nationaliteit. Het is onduidelijk om hoeveel EU burgers met dubbele nationaliteit het gaat, maar vermoedelijk zijn dat er tientallen duizenden.

"De EU moet dit gezamenlijk aankaarten want het is een serieus diplomatiek probleem. Voor de EU en individuele lidstaten zoals Nederland, is het anders onmogelijk om haar grondwettelijke plichten na te komen en voor respect voor mensenrechten voor haar eigen burgers op te komen", zegt Schaake die EU-buitenlandchef Catherine Ashton en de Raad vandaag vragen heeft gesteld.

doodstraf

Alleen al in Nederland wonen zo'n 30.000 mensen met een Iraanse achtergrond. Van hen zitten er tenminste vier in de gevangenis. Bahrami wordt beschuldigd van drugshandel, het beledigen van God en van het ondernemen van staatsgevaarlijke activiteiten. Allemaal aanklachten die tot de doodstraf kunnen leiden. Zij heeft nog geen advocaat gesproken en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar niet te spreken gekregen ondanks vele verzoeken.

Schaake: "Iraniërs in de gevangenis moeten toegang krijgen tot een advocaat en in geval van dubbele nationaliteit ook tot consulaire ondersteuning. Of Bahrami nu misdaden begaan heeft of niet, Nederland moet zich, op Europees niveau, over haar burgers ontfermen."