ChristenUnie


Bescherming biodiversiteit vraagt om ambitie

maandag 06 september 2010 20:05 De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vanavond een resolutie aangenomen waarin zorg wordt geuit over het gebrek aan echte politieke wil om het biodiversiteitverlies op grotere schaal te beperken. In de resolutie wordt opgeroepen om als Europa met één stem te spreken. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) nam deel aan de stemming. Hij deelt de zorg: ,,Het is teleurstellend dat we in 2010, het jaar van de biodiversiteit, moeten constateren dat onze doelstellingen uit 2001 bij lange na niet gehaald zijn, en dat de biodiversiteit in Europa en de wereld nog steeds hard achteruit gaat."

Peter van Dalen vraagt als voorzitter van de EP-werkgroep Biodiversiteit - Maritieme Zaken aandacht voor mariene gebieden: ,,Er is nog veel vooruitgang te boeken bij de vaststelling en bescherming van ecologisch belangrijke zones in mariene gebieden. Deze resolutie bevat een duidelijke oproep hiertoe."

Nagoya

De resolutie staat in het teken van de komende besprekingen in Nagoya. Komende maand komen daar de ondertekenaars van het Verdrag inzake biologische diversiteit bijeen om te spreken over de voortgang. ,,Uit de internationale politieke agenda blijkt niet dat men beseft hoe urgent de situatie is. Daarom moet Europa met een stem spreken en vooraf een eigen standpunt bepalen", aldus de Europarlementariër.