Opening van een nieuw arboretumjaar


Nature as the basis in practice

WAGENINGEN, 20100830 -- Wageningen Universiteit opent op 6 september een nieuw academisch jaar onder het motto "The nature as the basis". Bezorgde Wageningse burgers openen op deze dag een nieuw arboretumjaar met excursies en een arboretum-adoptiedag. Daarmee willen zij aandacht vestigen op de noodzaak van behoud en goed onderhoud van Arboretum de Dreijen. De aandacht gaat uit naar het deel met de vijvers, waarvoor in 2009 bouwplannen zijn ontwikkeld. In dit deel zijn excursies en een speurtocht naar verdwenen soorten gepland. Op 18 september worden de eerste soorten herplant en kan iedereen die zich betrokken voelt bijdragen aan onderhoud.

Op 6 september 2010 zijn er excursies en speurtochten in het arboretum met als motto "Nature as the basis in practice." In de excursies wordt een toelichting gegeven op de wijze waarop een arboretum met levende planten bijdraagt aan wetenschappelijk onderzoek, natuur en biodiversiteit. De excursie leidt door het noordwestelijke deel van het arboretum rond de vijvers, met aandacht voor de systeemtuin, kruidentuin en rozencollectie. Parallel aan de excursies vindt een speurtocht plaats naar de verdwenen planten in het arboretum. Er zijn excursies om 13.30, 14.00 en 14.30 uur, startpunt is de ingang aan de Dreijenlaan (achter het notariskantoor aan de Gen. Foulkesweg 45). Het programma gaat vooraf aan de officiële opening van het Academisch jaar van Wageningen UR met als motto Nature as the basis.

Op 18 september volgt een Arboretum-adoptiedag. Op deze dag kunnen arboretum liefhebbers een deel van het arboretum rond de vijvers `adopteren'. Dat houdt in dat men er op toeziet dat de plantencollectie niet (verder) inkrimpt. Onder deskundige begeleiding kan een ieder deze dag bijdragen aan onderhoud van het arboretum. Hoogtepunt van de dag is de herplant van de verdwenen soorten in de kruidentuin, de systeemtuin en rondom de vijvers: een bijdrage aan herstel van het arboretum. Hiervoor wordt hulp ingeroepen van de nationale plantencollecties. De adoptiedag begint om 12.30 uur met een excursie. Het adoptie- en onderhoudswerk start om 13:00 uur en duurt tot 15.00 uur. Om 14.00 uur vindt de herplant van verdwenen soorten plaats.

Arboretum de Dreijen is de oudste van de twee botanische tuinen van Wageningen en de bakermat van de Wageningen Universiteit (anno 1896). De tuin is een prachtig cultureel erfgoed, rijk aan flora en fauna en al meer dan 100 jaar een levend laboratorium met diverse botanische collecties. De arboreta zijn aantrekkelijke en onmisbare groene ruimtes in de stad. Het zijn tuinen die gekoesterd moeten worden. Helaas gaat het niet goed met de arboreta. De Universiteit is gestopt met het wetenschappelijk beheer, een deel van de collecties dreigt te verdwijnen. Verder wil de Universiteit een deel van het Dreijen arboretum omzetten in bouwgrond, ook al wijst de gemeenteraad dat unaniem af. Daarvoor is een hek dwars door het arboretum getrokken. Vijftig hoogleraren protesteerden hier tegen bij het College van Bestuur en vanuit Wageningen en ver daarbuiten ondertekenden 1500 mensen een protestbrief.

Dit bijzondere gebied heeft echter alles in zich om weer proeftuin te zijn voor de wetenschap van Wageningen Life Science met `Nature as the basis', het motto van de Universiteit bij de opening van het nieuwe academisch jaar op 6 september 2010 Daarom zal parallel aan de opening van het academische jaar van Wageningen Universiteit in de Aula, een nieuw arboretumjaar worden ingeluid met diverse acties.

De initiatiefnemers willen een bijdrage leveren aan behoud en herstel van het Dreijen Arboretum en de waardevolle collecties. Het uiteindelijk doel is het voorkomen van de bebouwing in het Arboretum en het weer samenvoegen van beide delen van het arboretum onder een goed wetenschappelijk beheer.

Dit is een initiatief van vele betrokkenen bij het arboretum (o.m. Platform de Dreijen, initiatiefnemer petitie tegen bebouwing arboretum, Initiatiefgroep Ekowijk de Dreijen, burgers, hoogleraren, studenten).

Arboretum de Dreijen





Ingezonden persbericht