KRO

Nieuwe serie KRO Puberruil XL

Uitzenddatum: 07/09/2010

Op dinsdag 7 september 2010 start een nieuwe serie van 8 afleveringen van Puberruil XL gepresenteerd door Ajouad El Miloudi. (21.15 uur op Nederland 3). In Puberruil XL ruilen pubers vijf dagen van leven, inclusief ouders, vrienden en school en worden daarmee in een ogenschijnlijk totaal andere en onbekende leefomgeving geplaatst. Centrale vraag is: wat nemen de pubers tijdens hun vijfdaagse verblijf van elkaar over in een voor hen onbekende en soms onbegrepen wereld?

Aflevering 1: dinsdag 7 september
Surinaamse goedlachse Afra ruilt met Groningse Antje, die niks met allochtonen te maken wil hebben
De 15-jarige Antje woont met haar familie op het platteland in Lutjegast. Haar hobby's zijn paardrijden en majorette. In het dorp valt weinig te beleven voor haar. Ze hangt wat met vriendinnen op het schoolplein en rookt de hele dag door zware shag. In het kleine dorp zijn volgens Antje geen allochtonen en ze wil dat graag zo houden. Naar eigen zeggen heeft ze "helemaal niets met buitenlanders". De 16-jarige Afra woont samen met haar moeder, zus en stiefvader in Broek op Langedijk. Ze is van Surinaamse afkomst. Afra volgt een dansopleiding aan het ROC. Samen met haar klasgenoten is het een zeer multi-culti gezelschap. Met zus Nikita houdt Afra graag beauty-avondjes in de salon van haar tante. Nikita leert voor schoonheidsspecialiste en ze verwent haar zusje Afra vaak met een lekkere schoonheidsbehandeling. Afra heeft helemaal niets met dieren, en al helemaal niets met paarden. Hoe houdt Afra zich staande als ze op het schoolplein wordt geconfronteerd met het anti-allochtoon sentiment van Antjes vriendinnen? En hoe voelt ze zich tussen weilanden vol paarden? En trekt ze tussen de blonde plattelanders een majorettepakje aan? En hoe reageert Antje als ze de familie van Afra ontmoet? Durft ze haar bewondering voor Geert Wilders uit te spreken of houdt ze die voor zich? En wat gebeurt er wanneer ze geconfronteerd wordt met de multiculturele omgeving van Afra? Zingt en danst ze vrolijk mee of is de schok te groot?

Aflevering 2: dinsdag 21 september
Zwaar opgemaakte `Emo' Dennis ruilt met de nuchtere boer Erwin De 17-jarige `Emo' Dennis woont samen met zijn moeder en zusje in Emmeloord. Dennis is vooral met zijn uiterlijk bezig. Naast zijn skinny jeans en zijn zwart geverfd haar heeft Dennis ook een tongpiercing en twee piercings door zijn lip. Niemand mag aan het kapsel komen wat zijn hele gezicht bedekt. Zijn vrienden zien er net zo bijzonder uit. Dennis is vaak weg van huis en gaat altijd zijn eigen gang. Shockeren met zijn piercings en extreme kapsels vindt hij `geweldig om te doen!' De 17-jarige Erwin werkt elke dag hard mee op de boerderij van zijn ouders. Zoals een echte boer betaamt loopt hij op klompen, gaat hij op de trekker naar zijn landbouwopleiding Erwin drinkt veel bier in de enige plaatselijke kroeg. Elke zaterdag is hij samen met zijn broer misdienaar in de kerk.
Kan Dennis het harde werken op de boerderij aan? En wordt hij met zijn extreme uiterlijk geaccepteerd als misdienaar? En hoe houdt Erwin zich staande tussen al die jongeren met extreem uiterlijk? Mist hij het buitenleven of gaat hij volledig op in de emo-scène (inclusief eyeliner en skinny jeans)?

Aflevering 3: dinsdag 5 oktober
De fanatieke Feyenoord-fan Shirley ruilt met de Joodse Jade uit Amstelveen
De 16-jarige Shirley woont met haar familie in Noord-Brabantse Putte. De liefde voor Feyenoord is haar met de paplepel ingegoten. Het hele huis is ingericht met Feyenoord memorabilia en haar broertje `Brian-Feyenoord' is zelfs naar de club vernoemd! Shirley mist geen enkele thuiswedstrijd van `haar team' en ze heeft een bloedhekel aan Ajax en de `Jodenstad Amsterdam'. Toen ze eens met schoolreisje naar Amsterdam zou gaan, heeft haar vader haar afgemeld vanwege `geloofsovertuigingen'. Ze wordt nog liever dood gevonden, dan dat ze naar `020' of `Jeruzalem' zou gaan. Shirley's vader Wilson zegt dat Joden door zijn voordeur naar binnen mogen en via de achterdeur meteen weer naar buiten moeten...
De Joodse Jade is 14 jaar en woont in Amstelveen samen met haar moeder. Hoewel ze niet zwaar gelovig zijn, gaat ze wel naar een Joodse school. Jade zit op een Joodse tennis vereniging en heeft allemaal Joodse vriendinnen. Ze is een slimme, welbespraakte dame die van haar ouders geen bijbaantje hoeft te hebben om geld te verdienen, 'concentreren op school is belangrijker'.
Hoe gaat de bijdehante Jade zich redden met de anti-joodse sentimenten bij de Rotterdams familie? Hoe gaat het haar af als enige Amsterdamse tijdens een Feyenoord wedstrijd in de Kuip? Wordt ze opgenomen door de supporters of blijft ze `de vijand'?

Aflevering 4: dinsdag 12 oktober
De welgestelde streng opgevoede Tjitske ruilt met de vrije alto Gijsje De 15-jarige welgestelde Tjitske woont samen met haar ouders en broertje op een landgoed in Amersfoort. Volgens haar ouders zijn er twee manieren van opvoeden: "Of je zit er bovenop, of je laat ze vrij. En wij kiezen voor het eerste". Alcohol en sigaretten zijn verboden en voor de zekerheid liggen er een aantal drugstesten klaar. Tjitske doet aan hockey en zeilen, en haar moeder zorgt ervoor dat ze er altijd representatief uitziet. Ook zit ze sinds kort op een debatclub. Niet omdat Tjitske dat zelf heel graag wil, maar omdat haar moeder dat belangrijk vindt. Tjitske wordt opgevoed tot een modelburger. De 16-jarige Gijsje woont met haar moeder en zusje in het Brabantse Geldrop. Ze hebben het niet breed, maar in hun `betonnen doos' maken ze het altijd gezellig. Een feestje moet kunnen. Drinken en een jointje roken gebeurt onder toeziend oog van moeder. "Pubers doen het hoe dan ook toch wel, dus je kan er maar beter bij zijn", is haar motto. Het gezin is open en hecht. Er zijn nauwelijks regels thuis en in het gezin is iedereen gelijk. Gijsje heeft een sterke eigen mening en een uitgesproken alternatieve kledingstijl, ze laat zich niet graag in een hokje drukken.
Hoe zal het Gijsje bevallen in het prachtige, grote landhuis met zwembad als blijkt dat ze haar korset niet aan mag naar school? En hoe voelt ze zich op het alcoholvrije feestje in de tuin waar Tjitske's ouders alles bepalen? Houdt zij het vol zonder sigaretten of gaat ze op ruildag één al in de fout? Tjitske verruilt haar hockeyclub voor `ruige beuken' tijdens het optreden van een punkband. En hoe zal het haar vergaan als ze ziet dat er thuis geblowd en gedronken mag worden? Wordt ze blij van deze vrijheden of verlangt ze terug naar de strenge regels die ze gewend is?

Aflevering 5: dinsdag 26 oktober
De vrolijke sociale Jelle ruilt met de schietgrage slachter Sjoerd De 17-jarige Jelle woont samen met zijn zusje, broertje en vader in Waalwijk. Jelle is een sociale kletskous. Jelle heeft een enorme vriendinnen club, waarmee hij naar dansles gaat en de grootste lol heeft. Hij valt op jongens. Het interesseert hem totaal niet wat andere mensen van hem denken. Jelle maakt met zijn vriendenclub de gay-bars onveilig. Naar eigen zeggen zou hij nooit een vlieg kwaad doen. De eveneens 17-jarige Sjoerd woont met zijn familie in Leersum. Hij heeft bijzondere hobby's. Zo verzamelt hij botten en skeletjes en schiet hij graag met zijn luchtbuks op blikjes in de tuin van zijn oma. Met dode dieren heeft hij totaal geen moeite, want hij heeft een bijbaan in een slagerij. Slachten is zijn passie. Het is een stoere vent die ook nog brandjes blust bij de jeugdbrandweer. Hoe gaat Sjoerd zich redden als hij voor het eerst van zijn leven moet schitteren op de dansvloer? En dat ook nog in de homo-scene die hem totaal onbekend is? En hoe vergaat het Jelle als blijkt dat hij in de slachterij een duif moet slachten? En kan hij überhaupt met een luchtbuks overweg?

Aflevering 6: dinsdag 9 november
De propere Volendamse Lizz ruilt de muzikale Antilliaanse Mary-Leen De 15-jarige Lizz woont samen met haar ouders en broertje in het hechte vissersdorp Volendam. Iedereen weet alles van elkaar en als je jezelf niet goed verzorgd hoor je er niet bij. Lizz houdt absoluut niet van rommel, haar kamer is brandschoon. Elk weekend gaat ze met haar vriendinnen flink los in het Volendamse uitgaansleven op de dijk. De meeste jongeren beginnen al met drinken op hun twaalfde. "Dat is hier heel normaal", aldus Liz.
Lizz ruilt van leven met de 16-jarige Antilliaanse Mary-Leen. Zij woont samen met haar moeder, broertje en zus in een flat in Maassluis. Ze is niet erg met haar uiterlijk bezig en van rommel kijkt ze ook niet op. In Maassluis valt volgens Mary-Leen helemaal niets te beleven. Ze hangt regelmatig met vrienden op straat. Om de `hangjongeren' iets om handen te geven is er speciaal voor hen een brassband opgericht en Mary-Leen trommelt graag mee. Van uitgaan houdt ze niet van en feestjes vieren ze dus gewoon thuis. Alcohol is uit den boze.
Hoe vergaat het Lizz als ze in een flat terecht komt waar heel andere normen van `proper' gelden? En bevalt de omgang met jongeren uit allemaal verschillende culturen, die ze uit Volendam niet kent? Mist ze het stappen en drinken met vriendinnen? En wat vindt Mary-Leen ervan als op haar eerste dag meteen heel Volendam op de stoep staat om haar te ontmoeten? Voelt ze zich fijn in de hechte gemeenschap, waar volgens Lizz `maar 13 allochtonen wonen', of voelt ze zich bekeken? Zal ze uiteindelijk net zo los gaan in het café als haar Volendamse leeftijdsgenoten?

Aflevering 7: dinsdag 16 november
De artistieke Harakuju-girl Nadia ruilt met de modieuze kakker Jetske De 16-jarige Nadia uit het Zuid-Hollandse Strijen is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Ze ziet er uit als een Japanse Harakuju-girl. Haar vriendenkring bestaat uit gothics, alternatieven, cybers, iedereen is welkom. Haar vriendje Remco heeft zwart geverfd haar en piercings in zijn gezicht. Op straat worden ze allemaal nagekeken en soms nageroepen, `maar dat is nergens voor nodig, want we zijn allemaal erg lief', aldus Nadia. Nadia is een creatieve dame. Samen met haar moeder maakt ze diverse Sweet Lolitajurkjes. En die gebruikt ze dan weer bij fotoshoots met haar broer. Nadia doet aan theater en heeft een baan bij een promotiebureau. Regelmatig moet ze verkleed als clown op hoge stelten flyers uitdelen en dat vindt ze te gek... Nadia is `one of a kind'.
De 16-jarige Jetske woont met haar moeder in Voorhout. Ze noemt zichzelf een kakker. Haar meest geliefde outfits zijn haar Burberry rokjes, daar heeft ze er wel drie van in haar `walk-in closet' hangen. Uiterlijk is erg belangrijk voor haar. Ze kan niet begrijpen dat sommige jongeren. zoals gothics zichzelf zo toe kunnen takelen. De flapuit Jetske werkt in een ijssalon en in haar vrije tijd is ze op het strand van Noordwijk te vinden. Ze rookt dan met haar favoriete surfboys een waterpijp. Verder doet ze graag aan hockey en als ze gaat stappen in een loungebar met haar rijke vriendinnen, dan drinkt ze een glaasje...champagne...
Bewaart Jetske haar kalmte als ze oog in oog komt te staan met de extreme vrienden van Nadia? En laat ze zich gewillig fotograferen als Sweet Lolita? En wordt Nadia met haar knalrode haar en hoge gegespte laarzen geaccepteerd door de kakkers in Voorhout? En wat vindt ze van het uitgaan in de champagnebar, waar alle meisjes op Uggs lopen en pareltjes dragen? Kan ze een beetje surfen? En hoe voelt ze zich als ze een volledige make-over krijgt inclusief Burberry-rokje en dubbele kraag?

Aflevering 8: dinsdag 30 november
Hardcore gabber Tom ruilt met de hardwerkende Ghanees Emmanuel De 18-jarige Tom woont met zijn ouders in Nootdorp. Hij komt uit een oer-Hollands gezin. Tom's vader is gemeenteraadslid voor de VVD. Tom is gek op gabbermuziek en hardcore feesten, en regelmatig slikt hij een pilletje. Zijn ouders laten hem vrij, ze vinden hem verantwoordelijk genoeg om zijn eigen keuzes te maken. Ook hoeft hij in het huishouden helemaal niets te doen. `Waarom zou ik mijn tijd verdoen met zaken waar ik geen klap aan vindt?', aldus Tom. Tom heeft een hekel aan religie en houdt van boksen en uitgaan. Hij is erg trots op Nederland. Op zijn kamer hangt de Nederlandse vlag, om hem eraan te herinneren dat hij Nederlander is. `Dat zou je met al die allochtonen bijna niet meer doorhebben'.
De 16-jarige Emmanuel is van Ghanese afkomst. Zijn beide ouders komen er vandaan. Emmanuel neemt zijn geloof heel serieus. Hij zit elk weekend in de kerk en hij drumt mee met de liederen die er worden gezongen. Hij draagt dan traditionele Ghanese kledij. Emmanuel wordt streng opgevoed, hij mag niet roken en drinken en draagt zijn steentje bij in het huishouden. Hij woont in de flat in Amsterdam Noord. Met zijn vrienden staat hij vaak te beatboxen op straat. Daarbij is Emmanuel een ambitieuze jongen met grote toekomstplannen. Hoe gaat Emmanuel zich redden als hij vrij wordt gelaten en alleen maar doet wat hij leuk vindt? Kan hij een beetje boksen? En heeft hij het hakken al onder de knie, voordat hij bij zijn allereerste hardcore feest arriveert? Gaat hij een pilletje proberen, nu het mag? Hoe vergaat het Tom, die een hekel heeft aan moeten, als hem wordt duidelijk gemaakt wat wel en vooral niet mag, in een omgeving met enkel allochtonen? Hij wordt thuis flink aan het werk gezet, en dan moet hij ook nog aan de slag in de kerk.