Medewerkers gevraagd: onderzoek arbeidsmarkt Midden-Nederland 2020

06/09/2010 13:25

Kamer van Koophandel Midden-Nederland

Embargo dinsdag 7 september 10.00 uur

Medewerkers gevraagd!

De komende 10 jaar dreigt in de regio Midden-Nederland een groot tekort aan goed opgeleid personeel. Daarnaast ontstaat er aan de onderkant van de arbeidsmarkt een overschot aan laaggeschoolde medewerkers die geen baan kunnen vinden. Deze trends komen naar voren uit het onderzoek 'De arbeidsmarkt van Midden-Nederland 2020' dat in opdracht van de KvK Midden-Nederland is uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM.

Het rapport is dinsdag 7 september in Utrecht aangeboden aan VNO-NCW en MKB-Nederland en van een reactie voorzien door prof. dr. O. Atzema van de Universiteit Utrecht.

De KvK signaleert dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt de economische positie van de regio Midden-Nederland bedreigen. Daarnaast ontstaat er een maatschappelijk probleem waar het gaat om laaggeschoolde medewerkers. De KvK wil voorkomen dat deze voorspellingen bewaarheid worden en gaat daarover de dialoog aan met zowel ondernemers als de onderwijssector.

Uitkomsten

In de periode tot 2020 zal de werkgelegenheid in Midden-Nederland gemiddeld met 0,5% toenemen wat neerkomt op bijna 35.000 banen. De groei zit vooral in de sector gezondheid & technologie (gemiddeld 1,9% per jaar) en wat gematigder in de financiële en adviesdiensten (0,5% per jaar) en ICT & media (0,4% per jaar). Krimp zal zich vooral voordoen in de metaal & maakindustrie (-2,1 % per jaar).

De werkloosheid stijgt naar verwachting tot 4,7% in 2020, vooral bij laag en middelbaar opgeleiden. Ten aanzien van personeel op hoger en wetenschappelijk niveau ontstaat daarentegen een tekort van ruim 14.000. Dit is vooral het geval bij enerzijds medische, verzorgende en pedagogische beroepen en anderzijds docenten en leraren.

Regio's

Het onderzoek is uitgesplitst naar de 5 regio's in Midden-Nederland. Daar doen zich de volgende ontwikkelingen voor:

Alblasserwaard & Vijfheerenlanden: de werkgelegenheid zal niet of nauwelijks veranderen en daarmee blijft de regio achter bij de landelijke ontwikkeling (jaarlijkse groei van 0,2%). Dat komt vooral doordat het minder goed gaat in de sector bouwen en ontwerpen. De werkloosheid gaat in 2020 richting 7% en er wordt een overschot verwacht van lagere en middelbare beroepen.

Heuvelrug & Vallei: het aantal banen zal met 0,6% groeien en dat is te verklaren door de relatief grote zorgsector die jaarlijks 2% groeit. De werkloosheid wordt geraamd op 2,9%, het laagste in de regio Midden-Nederland. Bij de hooggeschoolden dreigt een tekort van ruim 20%.

Rivierenland: het aantal banen groeit met 0,1 % gemiddeld tot 2020 bij een licht dalende beroepsbevolking. In de sterk aanwezige sector food & agribusiness stijgt het aantal banen. De werkloosheid zal ongeveer 4% bedragen met overschotten in de lagere beroepen en (kleine) tekorten in de hogere beroepen - vooral in de zorg.

Stedelijk gebied Utrecht: goed voor de helft van de werkgelegenheid in Midden-Nederland. Tot 2020 wordt een gemiddelde groei van 0,8% verwacht, ver boven het landelijk gemiddelde. De relatief jonge en groeiende bevolking en de sterke aanwezigheid van de zakelijke dienstverlening zijn hier debet aan. De werkloosheid stijgt tot 6% met overschotten op MBO-niveau en een tekort van 3.000 bij het hoger opgeleid personeel

Utrecht-West: de werkgelegenheid krimpt tot 2020 naar verwachting met gemiddeld 0,1% per jaar, veroorzaakt door een krimpende beroepsbevolking en de zwakke aanwezigheid van groeisectoren zoals gezondheid & technologie. De werkloosheid zal ongeveer 3% bedragen met grote tekorten in de paramedische en verzorgende sectoren - vooral op hoger en wetenschappelijk niveau.





http://www.kvk.nl/mn-arbeidsmarkt2020