Gemeente Lingewaard


Burgernet gestart in Lingewaard

Sinds woensdag 1 september 2010 is Burgernet ook in de gemeente Lingewaard van start gegaan. Gelijk met de gemeenten Doesburg, Overbetuwe, Rheden en Rozendaal. Alle nieuwe deelnemers hebben deze week een eerste Burgernetoproep gekregen, waarin ze persoonlijk worden geïnformeerd over de start. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.

Burgernetoproep
Bij de start hebben alle deelnemers van de nieuwe gemeenten een Burgernetoproep ontvangen. Via de telefoon (een spraak- of SMS-bericht) of mail worden zij geattendeerd op de start van Burgernet. Deze oproep was ook bedoeld als test om te kijken of het Burger¬net¬systeem in de nieuwe gemeenten naar behoren werkt. Op kleine technische haperingen na is de test goed verlopen. Daarnaast geeft het de deelnemers een goede indruk van de werking van Burgernet.

Aanmeldingen overweldigend
Het aantal aanmeldingen van inwoners in Lingewaard was, overweldigend. Mede door de vele inschrijvingen die tijdens de Huissense dag en de Ponymarkt is ruim voor de startdatum van 1 september het streefaantal van 2700 behaald. Inmiddels zijn er in Lingewaard al 2803 burgernetters actief. Dit is dus 104% van het streefaantal. Een hele prestatie.

In de hele politieregio Gelderland-Midden telt Burgernet ruim 29.000 deelnemers. Aanmelden kan nog steeds via de website www.burgernet.nl. Nieuwe inwoners van de Burgernetgemeenten ontvangen via hun gemeente een informatiepakket over Burgernet met daarbij de mogelijkheid zich direct aan te melden.

Uniek samenwerkingsverband
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. De verwachting is dat Burgernet begin 2011 in de hele politieregio Gelderland-Midden operationeel is.

(Geplaatst: 7 september 2010)