Gemeente Lingewaard


Ontmoet Ambassadeurs Laaggeletterdheid

In Nederland zijn naar schatting anderhalf miljoen mensen laaggeletterd. Deze mensen hebben grote moeite met lezen en schrijven, waardoor zij in het dagelijks leven of op het werk minder goed kunnen functioneren. Van deze anderhalf miljoen mensen is één miljoen autochtoon en een half miljoen allochtoon. Van de één miljoen autochtonen is een kwart vrijwel geheel ongeletterd.

Om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en vooral ook bespreekbaar te maken vindt jaarlijks de Week van de alfabetisering plaats. Dit jaar van 6 t/m 12 september. Tijdens deze week vinden er zowel landelijk als regionaal veel activiteiten plaats om het probleem onder de aandacht te brengen.

Ook Rijn IJssel levert hierin een bijdrage. Tijdens de weekmarkten in Elst (donderdag 9 september) en Huissen (vrijdag 10 september) zullen Ambassadeurs van Rijn IJssel op de markten aanwezig zijn om hun verhaal te doen.

Ambassadeurs Laaggeletterden hebben aan den lijve ondervonden wat het is om niet uit de voeten te kunnen met de Nederlandse Taal. Het volgen van een cursus Nederlands heeft hun leven ingrijpend veranderd. De ambassadeurs willen hun ervaringen graag delen met laaggeletterden en hen helpen met de stap naar een nieuwe wereld.

(Geplaatst: 7 september 2010)