Politie Groningen

Dinsdag 7 september 2010

Provincie Groningen, 07-09-2010

Politie rolt hennepkwekerij op

ZUIDBROEK In een bedrijfspand aan de Beneluxweg in Zuidbroek is maandag een hennepkwekerij ontmanteld. Aanleiding voor de inval was een anonieme tip. De politie trof ruim 1000 planten aan. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. De elektriciteit werd voor de meter afgetapt. Daarom werd de meter door het energiebedrijf in beslag genomen. Een 34-jarige bewoner is aangehouden en na verhoor heen gezonden. De politie stelt een nader onderzoek in. Het is de tweede keer binnen een jaar dat op dit zelfde adres een hennepkwekerij wordt aangetroffen.

Vrouw telefoons kwijt na lastig vallen politie

SPIJK De politie heeft maandagmiddag bij een 53-jarige vrouw uit Spijk drie telefoontoestellen in beslag genomen. De vrouw viel de politie telefonisch lastig door meermalen te bellen. Aan de telefoon uitte de vrouw diverse beledigingen en had geen duidelijke hulpvraag. Ook toen agenten bij de vrouw aan de deur gingen, kon ze niet uitleggen waarom ze steeds de politie belde. Ook na inbeslagname van de eerste twee telefoontoestellen bleef de vrouw bellen. Opnieuw gingen agenten naar de woning en namen ook het derde toestel in beslag. De vrouw verkeerde onder invloed van alcohol. De vrouw kan de telefoons in nuchtere toestand terug krijgen.

Drietal van zandbank gered

DELFZIJL De politie heeft maandagavond drie mensen van een zandbank gered. Vanaf de Handelskade Oost in Delfzijl had een getuige gezien dat er drie personen op een zandbank stonden, terwijl hun boot wegdreef. Aangezien het vloed werd, was haast geboden. Een passant bood aan zijn rubberen motorboot ter beschikking te stellen. Samen met een agent zijn de man, vrouw en het kind van de zandbank gehaald. Hun boot bleek lek en is verderop gezonken. Het drietal komt uit Duitsland (leeftijden onbekend).

Aanhouding na spuiten met pepperspray

GRONINGEN De politie heeft maandagavond een 21-jarige vrouw uit Groningen aangehouden. Ze wordt ervan verdacht een even oude plaatsgenote met pepperspray bespoten te hebben. Maandagavond kwamen er bij de politie op twee verschillende tijdstippen meldingen binnen van onrust in de Billitonstraat. Daarbij waren ook de ruiten van een woning vernield. De oorzaak van de onrust ligt vermoedelijk in de relatiesfeer. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek. De politie maakt proces-verbaal op.

Vrouw beroofd van tas

GRONINGEN Een 22-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 4.45 uur beroofd van haar tas. De vrouw werd in het Soephuisstraatje bedreigd door een onbekende man en moest haar tas afgeven. De man droeg een witte trui met capuchon en was ongeveer 25 jaar en 1.75 m lang. Hij ging er met de groene tas van de vrouw vandoor. In de tas zaten onder anderen een portemonnee en een mobiele telefoon. De politie onderzoekt de beroving.

Vrouw bestuurt auto zonder geldig rijbewijs

TJUCHEM De politie heeft maandagmorgen op de Hoofdweg een 52-jarige automobiliste uit Tjuchem op de bon geslingerd. Zij werd in haar woonplaats gecontroleerd tijdens een verkeerscontrole. De bestuurster kon agenten haar roze pasje niet laten zien. Die bleek ongeldig te zijn verklaard omdat zij niet had deelgenomen aan een zogenaamde EMA-cursus. EMA staat voor Educatieve Maatregel Alcohol en houdt in dat mensen die onder invloed van alcohol aan het verkeer hebben deelgenomen, verplicht een cursus over verkeer en alcohol moeten volgen. Een verplichte EMA-cursus kost 714 euro en moet zelf worden betaald.

Poolse oplichters aangehouden

GRONINGEN De politie heeft maandagavond drie Poolse mannen (28 (2x) en 31 jaar ) uit Lublin aangehouden. Agenten reageerden op een melding van een drietal oplichters in een elektronica warenhuis aan de Westerhaven in Groningen. Bij onderzoek bleek dat het trio de barcodes van goedkope mobiele telefoons hadden verwijderd en deze op duurdere modellen hadden geplakt. Zij vielen bij de kassa door de mand. Een caissière vertrouwde het niet en lichtte de beveiliging in. Bij fouillering werd bij het trio speciaal gereedschap aangetroffen. Alle drie verdachten werden ingerekend en moesten mee naar het politiebureau. Ze zijn voor verder onderzoek ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie rolt hennepkwekerij in loods op

GRONINGEN De politie heeft maandagavond in een loods aan de Bieslookstraat in Groningen een grote hennepkwekerij opgerold. De politie deed een inval in de loods na meldingen van stankoverlast. In een afgetimmerd gedeelte van de loods troffen dienders in twee ruimtes twee hennepkwekerijen aan. Beide plantages met 1000 oogstrijpe planten werden ontmanteld. Alle softdrugs en toebehoren werden in beslag genomen. Uit onderzoek van de energieleverancier bleek dat er illegaal stroom was afgetapt. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. De politie stelt een onderzoek in.

Man vernielt intercom

TER APEL De politie heeft maandagmiddag een 26-jarige man uit Ter Apel aangehouden voor het plegen van vernielingen. Agenten kregen een melding dat een man bij het AZC aan de Ter Apelervenen met stenen zou gooiden. Op de locatie aangekomen bleek dat hij een intercom van de toegangspoort had vernield. Dienders troffen de verdachte aan bij een bushalte in de Westerstraat. Hierop hielden agenten de ter Apelder aan. Hij moest mee naar het politiebureau. Na verhoor kon hij weer gaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Fietser gewond bij verkeersongeval

GRONINGENL -Bij een verkeersongeval is maandagmiddag een 21-jarige man uit Groningen gewond geraakt. De Stadjer reed op zijn fiets op de kruising Westersingel en de Verlengde Vissersstraat. Een 56-jarige automobilist uit Groningen die op deze kruising rechtsaf sloeg zag hem daarbij over het hoofd. Hij kon het slachtoffer niet meer ontwijken. Door de aanrijding raakte de fietser gewond. Hij werd met hoofdwonden naar het ziekenhuis gebracht. Zowel de fiets als de auto raakte beschadigd. De politie heeft een rapportage van het ongeval opgemaakt.

Fietsendief aangehouden

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmorgen een 53-jarige man uit Groningen aangehouden. Agenten zagen de man, een bekende van de politie, op de Korreweg fietsen. De combinatie van de bekende Stadjer en de fiets vonden de dienders verdacht. Tijdens de controle bleek dat het framenummer van de fiets was verwijderd. Ook was er iets mis met het slot van de fiets. Hij moest mee naar het politiebureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. De fiets werd in beslaggenomen. De politie is op zoek naar de eigenaar van de fiets.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde donderdag 2 september op diverse plaatsen op snelheid en het dragen van autogordels.

Veendam, Spoorhavenweg: aantal geregistreerde voertuigen: 80, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 84 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Hoendiep, Hoogekerk: aantal geregistreerde voertuigen: 374, aantal overtredingen: 37, hoogst gemeten snelheid: 73 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1920, aantal overtredingen: 234, hoogst gemeten snelheid: 90 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Delfzijl, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 609, aantal overtredingen: 34, hoogst gemeten snelheid: 114 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Lauwersoog, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 683, aantal overtredingen: 55, hoogst gemeten snelheid: 117 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

OOSTWOLD, Hoendiep, LEEK, Oldebertweg, Diepswal: autogordelcontroles, aantal bekeuringen: 21.