Gemeente Son en Breugel


plastic afval

Stand van zaken inzameling plastic afval

Het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval, zoals petflessen, heeft in de eerste 8 maanden van dit jaar 76.300 kilo plastic afval opgeleverd. Vooraf werd met een jaaropbrengst van 77 ton rekening gehouden. Die hoeveelheid is dus na tweederde van het jaar al bereikt. De gemeente Son en Breugel rekent nu op een opbrengst van 115 ton over geheel 2010.

Met aftrek van de ophaalkosten en de inkoop van de bekende gratis Plastic Hero-zakken besparen de inwoners van Son en Breugel jaarlijks ruim EUR 48.000,-- op de kosten voor afvalverwerking. Het leeuwendeel (bijna 74 ton) is huis-aan-huis opgehaald. De andere 2,5 ton is door inwoners op de milieustraat aangeboden.

Rendabel
Om het maandelijks ophalen van het plastic rendabel te maken moet er jaarlijks 77 ton binnen komen. Deze hoeveelheid is na acht maanden inzameling al bereikt. Wethouder Visser: "Een goede start, maar het kan nog beter."

Uit vergelijkende cijfers met buurgemeenten die al wat langer plastic gescheiden ophalen, blijkt dat het jaargemiddelde van Son en Breugel (7,2 kilo per persoon) nog wat mager is te noemen. Het aantal kilo's per inwoner in deze regio is gemiddeld 11 kilo per jaar.

Gemeenten waar eens in de 14 dagen wordt ingezameld, zoals Cranendonck, behalen met een voor 2010 geschatte jaaropbrengst van 16,5 kg. per inwoner de hoogste score. Maar ook gemeenten waar maandelijks wordt ingezameld, zoals Eersel en Bladel, met een geschatte jaaropbrengst van 16,2 resp. 14,4 kg. per inwoner, doen het goed.

"Blijkbaar is de bereidheid onder de burgers om het plastic afval apart te houden het grootst als er vaker wordt opgehaald", aldus een eerste reactie van wethouder Visser op de resultaten die het SRE voor alle 21 gemeenten in Zuidoost Brabant vorige week in beeld bracht. Hij wil nu laten onderzoeken hoe het kostenplaatje in relatie tot de milieuwinst uitvalt als er ook in Son en Breugel vaker zou worden ingezameld.

De wethouder wil nog meer inwoners ervan overtuigen dat het apart houden van plastic én goed voor het milieu is én kosten bespaart. "Elke
1.000 kg. plastic die niet in de grijze minicontainer verdwijnt, levert de gemeenschap van Son en Breugel immers een vergoeding van EUR 475,-- op en daarnaast nog eens een besparing van EUR 140,-- op de kosten voor het verbranden van het restafval. Die besparing hebben we als inwoners in deze tijd van forse bezuinigingen in ieder geval zelf in de hand. En het is redelijk eenvoudig verdiend."

De minister van VROM wil dat 42% van het plastic verpakkingsafval in Nederland in 2012 gescheiden wordt ingezameld. Door recycling van dit afval wordt jaarlijks 210 kiloton minder CO2 in Nederland uitgestoten, vergelijkbaar met het elektriciteitsgebruik van 100.000 huishoudens.

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491