Waterschap Groot Salland

Waterschap beoordeelt dijken, inclusief balgstuw

Laatste wijziging: 7 september 2010

dijk Het Waterschap Groot Salland heeft de afgelopen maanden de waterkeringen in West-Overijssel onderworpen aan de zesjaarlijkse toetsing, een soort van APK-keuring voor dijken. De toetsing laat zien dat de dijken van Groot Salland sterk zijn. Maar ook blijkt dat het waterschap aan de slag moet met verbeteringswerken, omdat door de klimaatverandering meer en extremere weersomstandigheden in kortere tijd worden verwacht en daarmee vaker hogere waterstanden in de rivieren.

Het werkgebied van het Waterschap Groot Salland (West-Overijssel) heeft grote waterkeringen langs de IJssel, het Zwarte Water, Zwarte Meer en de Vecht. Het waterschap toetst, naast de halfjaarlijkse controle tijdens de dijkschouw, elke zes jaar de kwaliteit van de dijken grondig. Dat is nodig, omdat er altijd werking in dijken zit en de dijken volgens de nieuwste inzichten moeten worden beoordeeld. Zo weet het waterschap waar maatregelen nodig zijn en welke prioriteit ze moeten krijgen. Door voortdurende voortschrijdende inzichten in klimaatverandering en toetsmethodieken kunnen gerichte verbeteringen plaatsvinden en blijven de waterkeringen op orde.

Toetsingsresultaten
Bij Groot Salland is 209 kilometer dijk getoetst en 75 zogenaamde kunstwerken (waterkering Kampen-Midden, inlaatwerken, sluizen, stuwen, gemalen). Ongeveer de helft van de dijken en circa 60% van de kunstwerken voldoet aan de huidige normen. Het overige is als onvoldoende getoetst. Dat betekent dat als op dit moment een hoogwatersituatie optreedt die zich gemiddeld eens in de 1.250 jaar voordoet, op deze dijkgedeelten extra moet worden gelet. Hiervoor kan het waterschap bijvoorbeeld de dijkwachtorganisatie inzetten. Daarnaast kan Groot Salland tijdig voorbereidingen treffen, zoals zandzakken plaatsen bij wellen, tijdelijke steunbermen aanleggen of het waterpeil in de kwelsloten opzetten. Omdat op dit moment Ruimte voor de Rivierprojecten worden uitgevoerd verbetert de situatie langs de IJssel de komende jaren. Er ontstaat meer ruimte voor de rivier en een daling van de hoogwaterstanden door het verleggen van dijken en het graven van nevengeulen, onder andere bij Zwolle en Deventer.

Het enkele jaren geleden ingezette beleid ten aanzien van beweiding werpt zijn vruchten af. De grasmat is nog niet helemaal op niveau, maar een verbeterende trend is zichtbaar.

Langs de Vecht bij Dalfsen en bij de Stouwe is de dijk nu niet meer hoog genoeg. Het waterschap werkt mee aan het project Ruimte voor de Vecht waardoor mogelijk maatregelen dijkverbeteringprojecten kunnen worden gecombineerd met de rivierverruimende maatregelen. Op enkele plaatsen voorziet het waterschap andere ingrepen. Voorbeelden hiervan zijn het gemaal Katerveer, de Sluis Katerveer, de Doornse Sluis en de dijken langs de IJssel bij Mastenbroek (de zogeheten dijkring 10).

Balgstuw

balgstuw Ook de balgstuw bij Ramspol is getoetst. Deze stormvloedkering die West-Overijssel bij een noordwestenstorm beschermt tegen hoogwater vanaf het IJsselmeer heeft de toetsing met goed resultaat doorstaan. In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan het opstellen van procedures en het geven van trainingen om de kans op foutief menselijk handelen te minimaliseren. Ook is de kans op aanvaringen kleiner geworden door diverse maatregelen, zoals de inzet van matrixborden (met verlichte waarschuwingen) voor de scheepvaart.
Het waterschap neemt eveneens deel aan het recent opgerichte internationale beheerdersnetwerk stormvloedkeringen om specifieke kennis over faalkansen en beheer/onderhoud van stormvloed-keringen te ontwikkelen en om kennis en ervaring met anderen te delen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl