Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

7 september 2010

---

Weer veilig naar school

7 september 2010

Op woensdag 1 september hielp portefeuillehouder Verkeer & Vervoer Ronald Mauer de kinderen van de 7e Montessorischool in Amsterdam naar school. Bij deze `Wij gaan weer naar school'-actie deelden zij samen gele kaarten uit aan automobilisten en fietsers die voor onveilige situaties zorgden zoals dubbel parkeren of over de stoep fietsen. Actieve Verkeersouders op de school organiseerden de actie.

Kinderen en Ronald Mauer delen gele kaart uit
Stadsdeelwethouder Ronald Mauer deelt met kinderen een gele kaart uit

Foto: Jaap Wals Fotografie©

Veilige schoolomgeving

De actie Wij gaan weer naar school moet weggebruikers weer alert maken op scholieren in het verkeer. In Amsterdam gaan elke dag 55.000 kinderen naar de basisschool. Achterop of zelfstandig op de fiets, tussen auto's, bussen en scooters door. Dat zorgt vaak voor chaotische en onveilige situaties.

Op weg naar het Voortgezet Onderwijs

Voor de zomervakantie zijn in stadsdeel Nieuw-West fietstrainingen georganiseerd tijdens het pilotproject `Op weg naar het Voortgezet Onderwijs'. Leerlingen van groep acht werden voorbereid op hun fietstocht na de vakantie. Onder begeleiding van vrijwillige ouders fietsten zij alvast de route en werden zij bewust gemaakt van onveilige verkeerssituaties.

Verkeersouders

De Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) van de gemeente Amsterdam en Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben de handen ineen geslagen. Door activiteiten en contacten in de buurt willen zij op elke school in de stad een Verkeersouder actief krijgen. Elke Verkeersouder vult die rol op zijn eigen manier in: van een fietscontrole of 30 km-zone folderactie tot het organiseren van een actieweek rondom de SZWB of de Buitenspeeldag. Een Verkeersouder zorgt ervoor dat verkeersveiligheid hoog op de agenda van de school staat, zodat alle kinderen veiliger de straat op kunnen.

VVN ondersteunt de verkeersouders door per stadsdeel bijeenkomsten te organiseren. Daar kunnen Verkeersouders met elkaar in contact komen, gezamenlijk acties bedenken en deze uitvoeren. De ouders krijgen hier informatie over onderwerpen waarmee ze aan de slag kunnen gaan. Ook kan een Verkeersouder hier terecht voor materialen, inhoudelijk advies en hulp bij de uitvoering van activiteiten. In Amsterdam hebben inmiddels meer dan 50 scholen een Verkeersouder.

Amsterdam koploper

Amsterdam loopt landelijk voorop als het gaat om de aanpak van de verkeersveiligheid. DIVV neemt de nodige maatregelen om dat te waarborgen. Dat uit zich in bijvoorbeeld het aantal kilometers vrij liggende fietspad (circa 400 km), 135 blackspotspiegels in de stad - speciale spiegels op gevaarlijke kruispunten - maar ook door als eerste stad in Nederland te werken met een speciale werkgroep om verkeersonveilige situaties snel op te lossen.

---