BASF

BASF Plant Science ontdekt geringe menging in Amflora-aardappel in Zweden

Limburgerhof, Duitsland - 6 september 2010 - BASF Plant Science heeft tijdens de reguliere kwaliteitscontrole extreem kleine hoeveelheden Amadea-aardappelen ontdekt in Amflora-velden die geplant zijn in het Noorden van Zweden. Eind Augustus zijn de Zweedse autoriteiten op de hoogte gesteld nadat medewerkers van BASF Plant Science Amadea-planten constateerde op de velden met Amflora-aardappelen. De betreffende velden dienen voor pootgoedvermeerdering van de genetisch gemodificeerde zeetmeelaardappel Amflora. Amadea is de tweede zetmeelaardappel-variant van BASF waarvoor BASF vorige week EU-toelating heeft aangevraagd.

De menging bedraagt minder dan 0.01%, wat zich vertaalt in 47 Amadea-planten onder de ongeveer 680.000 Amflora-planten. BASF Plant Science heeft alle Amadea-planten van de velden verwijderd. De volgende stappen worden met de betreffende autoriteiten, waaronder ook de Europese Commissie, besproken.

De oorzaak van de geringe menging Amadea-planten in Zweden wordt momenteel uitgebreid onderzocht. De mening kwam aan het licht doordat de bloemen van de Amadea-planten wit zijn, terwijl Amflora alleen violet-kleurige bloemen heeft. Alle Amadea-planten zijn verwijderd tijdens de groeiperiode en kwamen niet terecht in de commerciële zetmeelproductie. Ook de Amflora-velden in Duitsland en Tsjechië worden gevolgd en gecontroleerd. Op geen van deze velden werden Amadea-aardappelen geconstateerd.

Over BASF Plant Science

BASF Plant Science - onderdeel van BASF groep - is een van `s werelds leidende ondernemingen op het gebied van innovatieve plantenbiotechnologie oplossingen voor de akkerbouw. Meer dan 700 medewerkers ondersteunen landbouwers om aan de groeiende vraag voor verbeterde landbouw productiviteit evenals gezonder voedsel voor mens en dier te voldoen.

BASF Plant Science heeft een leidend genen onderzoeksplatform gericht op opbrengst en kwaliteiteigenschappen in gewassen als mais, soyabonen en rijst. Samen met leidende partners in de zaadveredeling industrie, commercialiseert BASF Plant Science deze producten. Huidige projecten zijn bijvoorbeeld hogere opbrengst in gewassen, voedermais met verbeterde voedingsstoffen en olie gewassen met een verhoogd gehalte aan Omega-3-vetzuren voor het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Meer informatie over BASF Plant Science vindt u op www.basf.com/plantscience

Over BASF

BASF is de wereldwijde nummer 1 in de chemie - The Chemical Company.

Haar productportfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Als betrouwbare partner ondersteunt BASF haar klanten in vrijwel alle sectoren om succesvol te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente oplossingen speelt BASF een belangrijke rol in het vinden van antwoorden op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. BASF heeft in 2009 een omzet van meer dan 50 miljard euro gehaald en telde aan het eind van datzelfde jaar ongeveer 105.000 medewerkers. BASF is genoteerd op de aandelenbeurzen van Frankfurt (BASF), Londen (BFA) en Zürich (AN). Meer informatie over BASF vindt u op www.basf.com.