Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Verbreding assortiment bio-bomen

Agenda 6 sep 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Afnemers van boomkwekerijproducten zijn gewend dat er een groot sortiment producten beschikbaar is. De markt voor biologische boomkwekerij producten is nog bescheiden, waarschijnlijk omdat het sortiment beperkt is.Â
Â
Vanuit de Product Werkgroep Bomen is verzocht een lijst op te stellen van soorten die qua ziektegevoeligheid in aanmerking komen om biologisch gekweekt te worden. Aan deze informatie bestaat een grote behoefte. Binnen de boomkwekerijproducten heeft men op het moment met name behoefte aan kennis over de gewasgroepen laanbomen en sierheesters.

Over biologische snijheesters is al eerder een rapport verschenen (Hop, 2007). Ook voor andere gewasgroepen als rozen of bos- en haagplantsoen zijn gegevens over ziektegevoeligheid en andere planteigenschappen beschikbaar. Het verzamelen daarvan zou een uitgebreider literatuuronderzoek vergen.

Op het moment ligt de afzetmarkt vooral bij de handel aan particulieren, maar ook de openbaargroenmarkt is interessant. De gezochte gewassen dienen deze groepen klanten aan te spreken, en mogen niet te onbekend zijn. Wil een gewas biologisch geteeld kunnen worden, moet het aan een aantal eisen voldoen:

1. Het moet resistent zijn tegen ziekten en plagen; vooral roest, bladvlekken, verwelkingziekte

2. Het moet in de volle grond kunnen groeien; mogen wel potgedrukt geleverd worden

3. Het moet (eventueel met afdekking) winterhard zijn in Nederland
4. Het mag niet genetisch gemodificeerd zijn
---

Het onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van LNV.

Â

Contact
Margareth Hop