D66

dinsdag 7 september 2010

Advies D66-fractie aan de Majesteit

Hierbij het advies van de D66-fractie naar aanleiding van het eindverslag van de informateur. Mijn advies heeft dezelfde strekking als de boodschap voor de Tweede Kamerverkiezingen en de adviezen aan U daarna. Mede op basis van het eindverslag van de informateur adviseer ik U het volgende:

De D66-fractie benadrukt het belang van de spoedige totstandkoming van een stabiel en hervormingsgezind kabinet. Een kabinet dat moet kunnen rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal.

Naar het oordeel van mijn fractie zou een kabinet bestaande uit VVD, PvdA, D66 en GroenLinks aan die voorwaarden kunnen voldoen. Mijn fractie is in die opvatting gesterkt door de voortgang die bij de onderhandelingen over het vormen van een kabinet van paarse signatuur in twaalf werkdagen is geboekt.

Uit het eindverslag van de informateur maakt mijn fractie op dat een spoedige totstandkoming van een kabinet rustend op de steun van de VVD-, CDA-, en PVV-fracties thans niet mogelijk is. Recente ontwikkelingen sluiten echter zo'n combinatie niet definitief uit. Zulks mede gelet op de adviezen van deze fracties aan U en de door de SGP ingenomen positie.

De opstelling van de VVD, CDA- en PVV-fracties lijkt niet te stroken met de bewoordingen van het eindverslag van de informateur. Het hedenmiddag te houden debat zal over deze mogelijkheid wellicht meer duidelijkheid verschaffen.

Mijn fractie stelt U op dit moment voor een informateur te benoemen die enigszins op afstand van de actuele politiek staat. Diens opdracht zou kunnen luidden te onderzoeken welke mogelijkheden aanwezig zijn om te komen tot een stabiel meerderheidskabinet, inclusief bovengenoemde paarse variant.