Gemeente Hellevoetsluis


College wil cameratoezicht voortzetten

Het college van burgemeesters en wethouders wil het cameratoezicht in de Kerkstraat en winkelcentrum De Struytse Hoeck continueren. Dat is één van de aanbevelingen die het college vanuit de evaluatie cameratoezicht 2009 overneemt. Het cameratoezicht in Hellevoetsluis is een onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om de overlast in deze twee gebieden aan te pakken.

De politiek is eind 2007 akkoord gegaan met de nota cameratoezicht. Daarin is opgenomen dat er een proefperiode van een jaar wordt vastgesteld voor het plaatsen van camera's en dat er vervolgens een evaluatie van het cameratoezicht zal plaatsvinden. Er zijn drie vaste camera's in het uitgaansgebied (Kerkstraat) en drie vaste camera's in winkelcentrum De Struytse Hoeck geplaatst.

Preventieve werking
De gemeente Hellevoetsluis kent al enkele jaren, vanaf 2005 tot heden, een dalende tendens in het aantal aangiften. Een uitgebreid pakket van integrale maatregelen draagt hieraan bij. Voorbeelden van maatregelen naast het cameratoezicht zijn; de aangepaste horecasluitingstijden in de Kerkstraat, het verhalen van schade op de daders en een goede samenwerking tussen gemeente, politie, jeugdwerk en andere instanties. Uit de evaluatie komt naar voren dat in het jaar 2009 het cameratoezicht vooral in de sfeer van vernielingen een bijdrage aan de daling heeft geleverd. De evaluatie stelt verder dat er een preventieve werking van het cameratoezicht uitgaat.
.
Een ander bijkomend voordeel van cameratoezicht is dat de politie niet altijd fysiek aanwezig hoeft te zijn. Dit kan leiden tot minder agressie en leidt tot meer inzet van politie elders. Bewoners, ondernemers en wijkagenten van zowel de Kerkstraat als De Struytse Hoeck laten zich positief uit over cameratoezicht.

De evaluatie wordt ook gebruikt om de cameratoezicht aan te passen. Zo zal er een camera in de Kerkstraat verplaatst worden voor een beter overzicht en wordt er gekeken naar de beïnvloeding van de verlichting op de kwaliteit van de beelden.
Een andere aanbeveling is om in het kader van opsporing tot uitbreiding van cameratoezicht, met een extra camera in de Kerkstraat en in winkelcentrum De Struytse Hoeck, over te gaan.

09/07/2010