Gemeenten lopen voorop bij introductie Elektrisch Vervoer

07/09/2010 14:13

APPM Managementconsultants B.V.

Elektrisch vervoer is aan een onstuitbare opmars begonnen. Uit een onderzoek van APPM Management Consultants blijkt dat van de 25 grote en middelgrote Nederlandse gemeenten er 16 actief kiezen voor dit duurzame alternatief. In het onderzoek komt verder naar voren dat gemeenten meer kunnen samenwerken. Ook geven de gemeenten aan dat ze behoefte hebben aan een autoriteit tot wie ze zich kunnen wenden met vragen.

Londen en Amsterdam zijn koplopers

APPM heeft zowel de Europese als Nederlandse situatie onderzocht. Daaruit blijkt dat Londen en Amsterdam koplopers zijn in Europa. Londen profileert zich als 'Europese hoofdstad van elektrisch vervoer' en heeft de eerste resultaten al geëvalueerd.

In Europa blijkt het initiatief vooral bij lokale overheden en private partijen te liggen; ze hebben in meerdere opzichten een voorsprong op de centrale overheden en ook op de EU. Doorgaans kiezen de steden voor één van de drie volgende modellen: zelf de regie ter hand nemen; marktinitiatieven kanaliseren en randvoorwaarden scheppen; of afwachten en het initiatief geheel aan de markt laten.

Bezuinigen door samen te werken

Ook in Nederland lopen de gemeenten voor op de centrale overheden. Opvallend is dat veel partijen het wiel aan het uitvinden zijn. Daardoor gaat veel tijd en geld verloren. De gemeenten zouden meer kunnen samenwerken, kennis delen en initiatieven op elkaar afstemmen. Bovendien zouden ze door een bundeling van kracht en kennis beter en professioneler tegenspel kunnen bieden aan de grote private partijen die de nieuwe markt betreden. Dit zijn nationale en internationale energieleveranciers, infrastructuur-aanbieders en vertegenwoordigers van de automobielindustrie.

Een autoriteit op EV-gebied ontbreekt

Vooral kleinere gemeenten geven aan dat ze behoefte hebben aan een autoriteit tot wie ze zich kunnen wenden met vragen van technische, praktische en bestuurlijke aard. Gemeenten zeggen verder dat ze het zouden waarderen als het Rijk een meer eenduidig signaal afgeeft over de voor- en nadelen van de verschillende opties tot verduurzaming van mobiliteit, zoals aardgas, biobrandstoffen of elektriciteit.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.appm.nl