Gemeente Someren


Het gemeentebestuur heeft integer gehandeld in de Keelvenkwestie

Eindoordeel OZOB over de klacht van Driessen, Smeijers en Hurkmans

Afgelopen week is het eindoordeel van de Ombudscommissie Zuidoost-Brabant (OZOB) naar aanleiding van het verzoekschrift van Driessen, Smeijers en Hurkmans (klagers) over de Keelvenkwestie bij de gemeente binnengekomen.

Het eindoordeel van de commissie is gebaseerd op het onderzoeksrapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Zij hebben in opdracht van de OZOB uitgebreid onderzoek verricht naar het al dan niet integer handelen van de gemeente in de Keelvenkwestie en hoe de wederzijdse bejegening door beide partijen is geweest. BING heeft hiertoe met een groot aantal mensen gesprekken gevoerd, zowel met klagers als beklaagden. Driessen, Smeijers en Hurkmans hebben herhaaldelijk gevraagd om een onderzoek door het onafhankelijke bureau BING. BING is een gerenommeerd onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in integriteitsvraagstukken bij gemeenten.

De belangrijkste conclusies uit het BING-rapport zijn de volgende:
* "Op de wijze van besluitvorming door de gemeenteraad valt volstrekt niets aan te merken. De raad is in zijn besluitvorming niet op oneigenlijke wijze beïnvloed door derden".

* Ook ten aanzien van de rol van voormalig wethouder Thijs bij de besluitvorming "valt niets aan te merken" en "omdat de raad geheel eigenstandig, op basis van alle ingediende plannen een beoordeling heeft verricht, heeft de voormalige wethouder geen invloed gehad op de besluitvorming van de raad".

* BING stelt vast dat er geen sprake is van belangenverstrengeling noch van de schijn daarvan.

* Naar aanleiding van het eindoordeel van OZOB als reactie op een in 2008 ingediend verzoekschrift door Driessen, heeft het college het proces van publicatie van nevenfuncties bijgesteld. Daarnaast stelt BING "Wij zijn van mening dat het college en de raad correct hebben gehandeld op de uitspraak van uw commissie" (bedoeld wordt de OZOB).

* Driessen, Smeijers en Hurkmans hebben op zeer indringende wijze zeer ernstige beschuldigingen geuit. Bovendien probeerden zij het huidige functioneren van mevrouw Thijs als burgemeester bij een andere gemeente op negatieve wijze te beïnvloeden. Bing vindt het daarom gepast als Driessen, Smeijers en Hurkmans een verontschuldigend en verzoenend gesprek zouden aangaan met de betrokken bestuurders.

Slotconclusie Bing

De slotconclusie van Bing is als volgt: "In deze casus is er bij het openbaar bestuur van de gemeente Someren naar onze mening sprake van een goede democratische planvorming en besluitvorming. De integriteit van geen van de betrokkenen is in het geding. De feiten en omstandigheden van deze casus bieden derhalve voor de klagers geen enkele grondslag noch omstandigheid om betrokkenen te beschuldigen op de wijze waarop klagers dat gedaan hebben. De ernstige -ongegronde- beschuldigingen hebben op de betrokkenen een aanzienlijk effect en het verstoort de verhoudingen in de gemeenschap. Wij kwalificeren de bejegening van betrokkenen door klagers als onfatsoenlijk en buitenproportioneel."

Advies BING aan OZOB

Bing adviseert aan OZOB de klacht met betrekking tot de integriteit van de bestuurders en de klacht met betrekking tot de bejegening van klagers door de gemeente Someren beide ongegrond te verklaren. Verder adviseren zij OZOB om Driessen, Smeijers en Hurkmans in overweging te geven om een verontschuldigend en verzoenend gesprek met betrokkenen aan te gaan.

Eindoordeel OZOB

De ombudscommissie neemt het advies van BING over, waarbij zij wel blijft bij haar eerder uitgesproken oordeel en de reactie van de gemeente daarop.

Klik hier voor het eindoordeel van OZOB en het onderzoeksrapport van Bing (pdf - 15 MB).
Laatst gewijzigd: 07 september 2010