Universiteit Leiden

Universiteiten strenger bij fraude

Studenten die fraude, waaronder plagiaat, plegen kunnen door de universiteit strenger worden gestraft. Konden zij eerst voor een jaar worden geschorst, nu kunnen ze definitief worden weggestuurd. Dit is het gevolg van een wetswijziging. Er zijn meer ingrijpende wijzigingen.

Extreme sanctie

Per 1 september is de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) op een aantal punten gewijzigd. Dit heeft consequenties voor studenten.
In het geval van fraude, waaronder plagiaat, kunnen ze van de universiteit worden weggestuurd. In de praktijk zal deze extreme sanctie niet licht worden toegepast, alleen in ernstige en herhaalde gevallen.

Misdragingen

Hetzelfde geldt voor studenten die zich misdragen. Ook zij kunnen voorgoed van de universiteit worden verwijderd. Bij misdragingen kan worden gedacht aan studenten die andere studenten of docenten bedreigen, intimideren of pesten, op de universiteit of daarbuiten.

Ongeschikt

De universiteit kan in bijzondere gevallen ook een student weigeren of wegsturen als uit diens gedragingen of uitlatingen blijkt dat hij â of zij â niet geschikt is voor de latere beroepsuitoefening waarvoor de studie opleidt. Voor studenten geneeskunde bestaat al een protocol, er gaat nu gewerkt worden aan een protocol voor studenten pedagogiek en psychologie. Te denken valt aan een pedofiel die pedagogiek studeert/wil studeren of een psychologiestudent die ongeschikt blijkt om als gz-psycholoog of psychotherapeut te gaan werken.

Digitaal klachtenloket

Een noviteit is ook het Digitale klachtenloket. Op deze informatiesite kunnen studenten met een klacht of bezwaar makkelijk vinden welke instantie zij met welke klacht kunnen benaderen. Handig te weten is dat de termijn voor het indienen van beroepen bij het College van beroep voor de examens per 1 september is verlengd tot zes weken.

Automatische toezending getuigschrift

Bij het afstuderen hoeven studenten niet meer expliciet een getuigschrift aan te vragen, dat krijgen ze automatisch. Ze kunnen wel bij de examencommissie het verzoek indienen om het uitreiken van het getuigschrift, en dus het afstuderen, uit te stellen, bijvoorbeeld omdat ze nog een vak willen volgen en dit op het getuigschrift willen laten zetten.

Inspraak in regels Profileringsfonds

Uit het Profileringsfonds, beter bekend onder de Regeling financiële ondersteuning studenten, worden de bestuursbeurzen betaald voor studenten, evenals de afstudeerbeurzen voor studenten die door persoonlijke of bijzondere omstandigheden studievertraging hebben opgelopen en de beurzen voor topsporters. Twee aspecten zijn veranderd:


* De universiteit kan zelf de hoogte van de ondersteuning vaststellen, en bijvoorbeeld de voorwaarde stellen dat de student in de periode van het ontvangen van de steun ook nog studievoortgang boekt.

* De Universiteitsraad, inclusief de personeelsleden, heeft instemmingsrecht over de Regeling financiële ondersteuning.

Universiteitsraad draagt lid Raad van Toezicht aan

Eén van de leden van de Raad van Toezicht wordt benoemd op voordracht van de Universiteitsraad. Als de voorgedragen kandidaat niet door de minister wordt benoemd, volgt een nieuwe voordracht. De minister kan ook van de tweede voordracht gemotiveerd afwijken.

Joint degree

Een universiteit kan samen met een of meerdere andere binnenlandse of buitenlandse universiteiten een gezamenlijk opleiding op afstudeerrichting opzetten. Dat kan dan tot een joint degree leiden, wat wil zeggen dat de student aan meerdere universiteiten afstudeert.

Joint doctorate

Een vergelijkbare constructie is mogelijk met betrekking tot de
promotie, het joint doctorate. Een promovendus promoveert dan aan meerdere universiteiten.

(7 september 2010/Corine Hendriks/Marlies de Boer)