Politie Haaglanden

Persberichten 7 september

Haaglanden, 07-09-2010

Politie houdt verdachten steekpartij Spuistraat aan Den Haag - Naar aanleiding van een steekpartij op de Spuistraat hield de politie maandagmiddag 6 september drie verdachten aan. Medewerkers van een winkel zagen rond 16.00 uur voor de deur een groep mannen vechten en waarschuwden de politie. Ook omstanders belden 112. Toen de agenten aankwamen, waren de verdachten én het slachtoffer al weggerend in de richting van het Spuiplein. Getuigen hadden gezien hoe twee van de drie gevluchte mannen een café in de buurt waren ingegaan. Daar hielden agenten het tweetal (een 21-jarige man uit Zoetermeer en een 21-jarige man uit Purmerend) alsnog aan. De derde man (een 19-jarige Hagenaar) troffen de agenten op het Spuiplein aan; hij was gewond aan zijn arm. Omdat er over-en-weer geslagen zou zijn, werd ook het slachtoffer nadat hij behandeld was aan zijn verwonding aangehouden. Het drietal is in verzekering gesteld. Waarom de ruzie ontstond is nog niet duidelijk.
Voor de deur van de winkel aan de Spuistraat, troffen de agenten een vierde man aan; ook hij was gewond. In het tumult dat na de vecht- en steekpartij op de drukke locatie was ontstaan, werd ook deze man aangehouden. Echter, al snel bleek dat hij een getuige was die de ruzie had geprobeerd te sussen. Hierbij was hij in zijn schouder gestoken. Uiteraard werd de man direct weer heengezonden; hij doet aangifte van mishandeling.
De politie onderzoekt de zaak en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Ten behoeve van het onderzoek is de recherche op zoek naar beelden van de ruzie. Mede door het mooie weer waren er deze middag veel mensen in de Spuistraat aanwezig; mogelijk hebben zij de vechtpartij met hun mobiele telefoon gefilmd. Mensen die beelden hebben gemaakt, worden dringend verzocht zich te melden bij het Bureau Jan Hendrikstraat, via 0900-8844.

Babbeltrucers actief: politie zoekt getuigen
Den Haag Een 87-jarige Hagenaar werd maandagochtend 6 september het slachtoffer van een babbeltruc. Het slachtoffer was rond 11.15 uur in zijn woning aan de Volendamlaan toen een man aanbelde. De man vertelde namens de Eneco de meterstanden op te komen nemen. Het slachtoffer liet hem binnen en in de woning moest hij zijn pinpas pakken en op een apparaat zijn pincode intoetsen. Nadat de meteropnemer de woning had verlaten, merkte de bewoner dat zijn pinpas was weggenomen. Toen hij de bank belde om zijn rekening te blokkeren, bleek dat er al geld van zijn rekening was afgeschreven. Volgens de bewoner was de meteropnemer een vriendelijke en rustige man met een verzorgd uiterlijk. Hij had een lichtgetinte huid, was ongeveer 1.90 meter lang en had een breed postuur. Hij droeg een zwarte leren jas en een spijkerbroek. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Heeft u informatie? Bel dan met Bureau Zuiderpark via 0900-8844.

Dezelfde dag werd ook een 86-jarige Haagse slachtoffer van een babbeltruc. Een jonge vrouw belde bij haar woning aan de Sirtemastraat aan met de vraag of zij even bij de dame in de tuin mocht kijken. Haar kinderwagen zou de tuin in zijn gewaaid. De oudere dame was wel achterdochtig maar liet de vrouw toch binnen. De kinderwagen lag niet in de tuin en toen de jonge vrouw weg was, bleek dat haar tasje was gestolen.
Heeft u deze vrouw gezien of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van Bureau De Heemstraat via 0900-8844.

Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Kettingroof, politie zoekt getuigen
Den Haag Een 56-jarige Haagse werd maandag 6 september rond 14.50 uur beroofd van haar ketting toen zij wilde oversteken op de hoek van de Hobbemastraat en de Van der Veldenstraat. Een jonge man met een tenger postuur en donkere kleding reed op een omafiets langs haar en rukte haar ketting van haar nek. Bent u getuige geweest van deze beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau De Heemstraat via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Jongen loopt op vluchtstrook
Den Haag Politieagenten die in hun vrije tijd op de A12 reden, zagen daar maandagmiddag 6 september om 16.00 uur een jongen lopen. De agenten zetten hun privéautos stil op de vluchtstrook en spraken de jongen aan. Om de jongen in veiligheid te brengen, zetten ze de jongen achterin een van de autos en waarschuwden hun collegas. Toen die ter plaatse kwamen, herkende een van de agenten de jongen. Het bleek te gaan om een 12-jarige jongen die autistisch is. De agent bracht de jongen vervolgens thuis waar zijn ongeruste moeder op hem zat te wachten.

Winkeldieven ontsnapt, politie zoekt getuigen
Den Haag Twee nog onbekende mannen zijn maandag 6 september rond 12.40 uur een winkel aan het Hobbemaplein uitgevlucht en op een scooter gestapt. Een van de mannen stal vijf jassen uit een kledingwinkel, de ander stond met de scooter klaar om te vluchten. Het winkelpersoneel sloeg alarm, maar de politie kon de daders niet meer te pakken krijgen. De man die de kleding stal, is vermoedelijk van Marokkaanse afkomst en
1.80 meter lang. Hij droeg een bruine trainingsbroek, een grijze trainingsjas en een wit petje. Bent u getuige geweest van deze winkeldiefstal of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau de Heemstraat via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Rijden zonder rijbewijs
Den Haag Tijdens een snelheidscontrole maandagmiddag 6 september op de Escamplaan controleerde de politie een automobilist die 65 km per uur reed. De bestuurder vertelde dat hij iets aan de auto had versleuteld en daarom de auto even moest uittesten. Tijdens de controle bleek de bestuurder pas 17 te zijn en geen rijbewijs te hebben. Verder mankeerde het nodige aan de auto, waarop de bestuurder werd aangehouden. Nadat hij een proces-verbaal had gekregen voor het overtreden van de snelheid, het rijden zonder rijbewijs en voor verschillende andere overtredingen mocht hij huiswaarts gaan.

Meisje van zes aangereden
Pijnacker Een 6-jarig meisje uit Pijnacker is op maandag 6 september omstreeks 13.05 uur gewond geraakt bij een aanrijding op de Nobellaan, nabij de Albert Schweitzerlaan. Het kind liep op de Albert Schweitzerlaan, toen vanuit de Nobellaan een auto kwam aanrijden. Door een geparkeerde vrachtauto zag de bestuurder van de auto niet dat het kind de rijbaan over stak. Een aanrijding was het gevolg. Het meisje werd met schaafwonden en een botbreuk aan haar linkerbeen vervoerd naar het Sophia Kinderziekenhuis.

Eigenaren dure racefietsen gezocht
De Lier Op maandag 6 september om 14.45 uur werden in de bosjes van de Oudecampsweg ter hoogte van de fietstunnel in De Lier twee dure racefietsen gevonden, die mogelijk zijn gestolen. Een automobilist die even een sanitaire stop maakte, trof de fietsen - zonder slot en onbeheerd - aan. Agenten namen de fietsen mee naar een politiebureau. Hoewel er nog geen aangifte is gedaan, vermoedt de politie dat de fietsen gestolen zijn.
Het gaat om een racefiets van het merk Pinarello FP5 Treviso Italia carbon 30HM12K, wit met zwart van kleur. Het merk stond in witte letters genoteerd. Deze fiets is geheel in Carbon uitgevoerd. De tweede racefiets is een Concorde 360, rood van kleur met een zwarte voorvork. In deze fiets staat vermoedelijk een mobiel nummer gegraveerd; op dit nummer krijgt de politie echter geen gehoor.
Een ieder die informatie heeft over deze fietsen of ze herkent als zijn of haar eigendom, kan zich melden bij politiebureau Westland, via het telefoonnummer 0900-8844. Er moeten wel eigendomspapieren kunnen worden overlegd.

Motorrijder gewond na aanrijding
Maasland Een 33-jarige motorrijder uit Dirksland raakte maandag 6 september om 17.45 uur op de A20 gewond na een val met zijn motor. De man lag op de vluchtstrook toen agenten bij hem kwamen. Hij vertelde tegen de achterzijde van een voor hem rijdende witte bestelbus te zijn gereden. Hij had te laat in de gaten dat deze afremde en remde daardoor ook te laat. Het slachtoffer is met klachten over zijn rechterbeen en arm vervoerd naar het Vlietland ziekenhuis.

Scooterrijder gewond na valpartij
Naaldwijk Op maandag 6 september omstreeks 10.00 uur werden agenten gestuurd naar de Hoge Bomen omdat daar een aanrijding zou zijn waarbij iemand gewond was. Ter plaatse bleek dat een 16-jarige jongen met zijn scooter ten val was gekomen omdat hij moest uitwijken voor een overstekende eend. De jongen is met een pijnlijke stuit vervoerd naar het Reinier de Graaf ziekenhuis. Een 16-jarige jongen die achter het slachtoffer reed, kwam ook te vallen maar hij liep geen letsel op. Beide scooterrijders zijn bekenden van elkaar en regelen de schade aan de scooters onderling.

Kleren maken de man
Zoetermeer In de omgeving van het Scheveningsebos zochten agenten maandag 6 september naar een busje, met daarin ongeveer 300 zakken kleding die was gestolen van het Leger des Heils. Rond 10.30 uur zag een getuige hoe twee inzittenden het busje vol laadden en wegreden in de richting van Meerzicht. Agenten gingen op aanwijzen van de melder op zoek in de omgeving en vonden de bus op de Westergo. De twee inzittenden (een 27-jarige man wiens woon- of verblijfplaats onbekend is en een 47-jarige man uit Den Haag) werden aangehouden. Naar eigen zeggen dachten zij dat het om afval ging. Desondanks zullen zij zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Het Leger des Heils heeft de zakken kleding opgehaald.