Politie Haaglanden

Extra persbericht Overvaller in de cel

Den Haag, 07-09-2010

Het Twister overvallenteam van politie Haaglanden hield dinsdag 31 augustus een 17-jarige verdachte aan op verdenking van betrokkenheid bij een overval op een avondwinkel in Den Haag.

Een groepje donkergetinte mannen overvielen in de avond van woensdag 16 juni rond 23.15 uur genoemde avondwinkel aan de Jan Luykenlaan. Zij kwamen de winkel met wapens binnen en bedreigden het personeel. Zij verlieten de winkel met een geldbedrag en andere goederen. De politie kon diezelfde nacht al één van de verdachten in de Jan Vosstraat aanhouden. In het daarop volgende onderzoek kon nog één verdachte worden aangehouden. Beide verdachten (18 en 19 jaar) zitten momenteel in voorlopige hechtenis. De nu aangehouden verdachte is vrijdag 3 september voorgeleid aan de rechter-commissaris die de hechtenis van de man met 14 dagen verlengde.

Regionaal overvallenteam
Sinds dit voorjaar zet Politie Haaglanden een speciaal overvallenteam in om het aantal overvallen terug te dringen. Ook wordt het toezicht op zogenoemde hot spots verscherpt en gaat het korps potentiele daders dicht op de huid zitten. Met het OM zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen; ook hanteert het OM zwaardere strafeisen. Ook worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan.

Aanpak
Het speciale overvallenteam bestaande uit 20 tactische rechercheurs, analisten en forensische rechercheurs vormt de kern van de Haaglandse aanpak. Het team gaat zich uitsluitend bezig houden op het oplossen van overvallen en het aanhouden van de daders.
Om de pakkans van overvallers te vergroten, gaan politieagenten eveneens extra surveilleren; in het bijzonder op plaatsen waar veel overvallen worden gepleegd. Daarnaast richt de politie zich met een zogenoemde persoonsgerichte aanpak op potentiele daders, zoals mensen die in het verleden al eens een overval, straatroof of diefstal met geweld hebben gepleegd.