Gemeente Hilversum

Burgemeester Ernst Bakker vertrekt per 1 juli 2011

publicatiedatum: dinsdag 7 september 2010

Burgemeester E.C. Bakker heeft dinsdag 7 september de gemeenteraad meegedeeld dat hij Hare Majesteit heeft verzocht om hem per 1 juli 2011 eervol ontslag te verlenen als burgemeester van Hilversum. Hij heeft deze datum gekozen, zoals verwoord in de brief aan de gemeenteraad, na afstemming met de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland en de voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Burgemeester Bakker is sinds 1 februari 1998 burgemeester van Hilversum. Bij zijn herbenoeming in februari jl heeft hij reeds aangekondigd dat hij niet de volle ambtsperiode van zes jaar zou volmaken, maar wel een aantal ontwikkelingen in de regio (o.a. de gemeenteraadsverkiezingen en collegevorming, de fusie van de regionale politiekorpsen, mogelijke herindeling in de regio) correct wilde afronden c.q. overdragen.

De burgemeester van Hilversum is ambtshalve o.a. tevens korpsbeheerder van de regiopolitie Gooi en Vechtstreek, voorzitter van het Gewest Gooi en Vechtstreek en voorzitter van de veiligheidsregio.

Vervolgprocedure
De opvolgingsprocedure is inmiddels in gang gezet. Uit de gemeenteraad wordt een vertrouwenscommissie gevormd die, onder strikte geheimhouding, volgens de geldende wettelijke voorschriften en procedures een nieuwe burgemeester voor Hilversum gaat selecteren.

Op 13 oktober 2010 zal de gemeenteraad, in aanwezigheid van de Commissaris van de Koningin, in een openbare vergadering het profiel voor de nieuwe burgemeester vaststellen. Vervolgens wordt de vacature opengesteld en kunnen kandidaten hun belangstelling kenbaar maken bij de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland. De vertrouwenscommissie selecteert daarna kandidaten met wie gesprekken worden gevoerd. De vertrouwenscommissie stelt na deze gesprekken de twee meest geschikte kandidaten voor aan de gemeenteraad. In een besloten vergadering kiest de raad welke van de twee kandidaten voor benoeming wordt voorgedragen. De nieuwe burgemeester wordt vervolgens bij Koninklijk Besluit benoemd.

De hele procedure is er conform de wens van de raad op gericht om de opvolger van burgemeester Bakker per 1 juli 2011 te laten aantreden, zodat geen waarnemend burgemeester hoeft te worden benoemd.