Belgische Federale Overheid


Iran - restrictieve maatregelen

Datum: 07 september 2010

In opvolging van resolutie 1929 (2010) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Europese Unie op 26.07.2010 restrictieve maatregelen beslist ten aanzien van Iran. Buitenlandse Zaken heeft een aantal initiatieven genomen om de Europese maatregelen jegens Iran efficiënt uit te voeren.

Het is van groot belang dat de maatregelen coherent, binnen de aangewezen termijnen, en op uniforme wijze worden toegepast over het hele grondgebied van de Europese Unie, met inbegrip dus van België. Dat noodzaakt een zorgvuldige coördinatie met de Belgische federale en gewestelijke instanties bevoegd voor de uitvoering van de maatregelen. Dit betreft de Federale Overheidsdiensten Binnenlandse Zaken, Financiën (Schatkist en Douane), Justitie, Economie, Mobiliteit en Transport, de Staatsveiligheid en de drie Gewesten. Sinds het najaar van 2009 heeft Buitenlandse Zaken de Belgische overheidsinstanties en de private sector systematisch op de hoogte gehouden van de Iraanse context en van de werkzaamheden bij de Verenigde Naties die tot het besluit van de EU van 26.07.2010 geleid hebben - dat in het kader van ons tweesporenbeleid dat dialoog combineert met sancties.

Daarbij gaat het om maatregelen in de sectoren handel, de financiële sector, Iraans maritiem en luchttransport, evenals uitrusting en technologie bestemd voor de Iraanse petroleum- en gasindustrie. Een reisverbod en een bevriezing van tegoeden en economische middelen van personen en entiteiten die aangeduid werden door de VN en de EU werd eveneens beslist. Een toepassingsverordening wordt op dit ogenblik uitgewerkt in de Raad van de Europese Unie en zal onder meer de maatregelen in de energiesector preciseren.

Verordening 668/2010 voorziet in de bevriezing van tegoeden en economische middelen voor een lijst met personen en entiteiten. Dit betreft de rederij IRISL (`Islamic Republic of Iran Shipping Lines') en zijn filialen en de Revolutionaire Garde (IRGC). De Verordening heeft rechtstreekse en onmiddellijke werking in België vanaf 27.07.2010. De maatregelen betreffende maritiem transport bijvoorbeeld, dienen coherent toegepast te worden in alle Europese havens en dus ook in alle Belgische havens. De uitvoering van de sancties door de uiteenlopende Belgische entiteiten zal het voorwerp zijn van een uitwisseling van informatie tussen België en zijn Europese partners.