Siemens

Persbericht

201009. 335

Den Haag, dinsdag 7 september 2010

Smart Grids van Siemens: software die waarschuwt voor mogelijke blackouts

Siemens Energy heeft Quick Stab aangekocht van SCS Info Tech in New York. Dit softwarepakket wordt gebruikt om uitval (blackouts) in elektriciteitsnetten te voorkomen. Hiermee haalt Siemens Energy weer een sleutelcomponent in huis voor zijn Smart Grid-portfolio voor het opzetten van intelligente energienetten. De software wordt al gebruikt door energiebedrijven in Azië, Europa, Latijns-Amerika en de VS. Quick Stab zorgt niet alleen voor een betere stabiliteit van het net, maar biedt ook continue bewaking en waarschuwt het bedrijfsvoeringscentrum bij een dreigende stroomuitval als gevolg van schommelingen in de netbelasting en wijzigingen in energiestromen binnen het net.

Het gebruik van transportnetten zonder hun stabiliteitsgrenzen te kennen, is altijd riskant. Door de voortdurend veranderende belasting van het net variëren deze grenzen constant tijdens het gebruik. Een eerste vereiste voor het voorkomen van blackouts is er voor zorgen dat de netbeheerder altijd snel kan inschatten welke marge er nog is voordat het net daadwerkelijk in een staat van spanningsinstabiliteit raakt, of dat generatoren van elektriciteitscentrales worden afgesloten van het net. Dit proces wordt ondersteund door het netautomatiseringssysteem Spectrum Power, dat Siemens al enige tijd levert met de preventiesoftware van SCS Info.

"Onze ervaringen met Quick Stab en die van onze klanten waren over de hele linie zo positief dat wij hebben besloten, deze software over te nemen in plaats van deze op licentiebasis te integreren in ons systeem. Hiermee versterken wij ons bestaande, veelomvattende Smart Grid-portolio met nog een cruciale component, aldus Ralf Christian, CEO van de divisie Power Distribution van Siemens Energy.

Met de aankoop van deze blackout-preventiesoftware van SCS kan Siemens energiebedrijven een compleet pakket applicaties voor real-time en offline netanalyse en stabiliteitsbeheer aanbieden. Siemens is ook per direct verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop en verdere ontwikkeling van de software. Energie-efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen voor het opzetten van slimme elektriciteitsnetten vormen een onderdeel van het Environmental Portfolio van Siemens. In het boekjaar 2009 bedroegen de inkomsten uit het Portfolio in totaal 23 miljard euro, waarmee Siemens s werelds grootste leverancier van duurzame technologieën is. In dezelfde periode wisten klanten dankzij de producten en oplossingen van Siemens hun CO2-emissies met 210 miljoen ton te reduceren. Dit is evenveel als de gezamenlijke jaarlijkse CO2-emissies van New York, Tokyo, Londen en Berlijn.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Energy, Power Transmission & Power Distribution, Jan Langedijk Tel: (070) 333 3126
E-mail: jan.langedijk@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/energy